La Brașov a avut loc Simpozionul cu tema “Reabilitarea pulmonară: între provocări și soluții”

reabilitarea_pulmonara1.JPGGrupul de Lucru de Reabilitare Respiratorie al Societății Române de Pneumologie a organizat Simpozionul cu tema “Reabilitarea pulmonară: provocări și soluții la Spitalul “Sfântul Constantin”din Brașov, pe 11 iunie. Evenimentul științific a fost coordonat de Conferențiar Universitar Dr. Paraschiva Postolache de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași, Șef Secție Clinică Recuperare Medicală Respiratorie – Spitalul Clinic de Recuperare Iași și Fondator și Coordonator al Grupului de Lucru de Reabilitare Respiratorie al Societății Române de Pneumologie, și a fost parte componentă aproiectului educațional național de Reabilitare pulmonară, care a fost inițiat la Iași, la Spitalul Clinic de Recuperare, în perioada 24 – 28 martie 2015, și a continuat la Craiova, în perioada 11 -15 mai 2015, la Brașov, în 11 iunie 2015, și la Constanța,în perioada 4-5 septembrie 2015.

“Educația ocupă un rol important în reabilitarea pulmonară atât pentru pacient, cât și pentru aparținători (familie, prieteni etc.). Echipa de specialiști în reabilitare pulmonară (medic coordonator specializat în reabilitare medicală și pneumologie, medici pneumologi și exploraționiști, nutriționiști, psihologi, balneo-fizio-kinetoterapeuți, terapeuți ocupaționali, asistenți medicali și sociali, bioingineri) împreună cu medicul de familie oferă pacientului și aparținătorilor sfaturi extrem de utile privind afecțiunea, exacerbările acesteia, măsurile igieno-dietetice și terapeutice, insistând asupra tehnicilor corecte de administrare a medicației, utilizând dispozitivele în care aceasta este condiționată. În același timp, pacientul și aparținătorii primesc informații avizate referitoare și la importanța componentei psiho-sociale și nutriționale, precum și despre optimizarea stilului de viață”, a declarat Conf. Univ. Dr. Paraschiva Postolache, coordonatoarea simpozionului.

Programul științific al manifestării a cuprins comunicări și demonstrații practice referitoare la Reabilitarea pulmonară și s-a adresat medicilor specialiști, primari și rezidenți din specialitățile pneumologie, reabilitare medicală, medicina muncii, medicina de familie, oncologie medicală, precum și bioinginerilor medicali, balneo-fizio-kinetoterapeuților și asistenților medicali.

Evenimentul a fost creditat de Colegiul Medicilor din România cu 5 ore de Educație Medicală Continuă.

La deschiderea simpozionului, alături de Conf. Univ. Dr. Paraschiva Postolache, au fost prezenți Dr. Oana-Claudia Deleanu, Președinte al Secțiunii de Somnologie și Ventilație Non-invazivă a Societății Române de Pneumologie, Prof. Dr. Fokion Vosniakos, Președinteal Balkan Environmental Association – B.E.N.A(Grecia), precum și reprezentanți ai conducerii Spitalului “Sfântul Constantin” (Dr. Farm. Mihai Miron), care au prezentat importanța și loculreabilitării pulmonare pentru pacienții cu afecțiuni cronice pulmonare stabilizate sau în exacerbare, cu sau fără comorbidități, aflați la terapie intensivă în comă sau vigilenți, ventilați mecanic sau intubați, operați, pre- și post-transplant pulmonar etc.și despre beneficiile includerii acestor pacienți în programele individuale de reabilitare pulmonară și continuării lor la domiciliul acestora, cu evaluare periodică de către o echipă medicală multidisciplinară, precum și despre dezvoltarea reabilitării pulmonare în România.

Printre principalele teme abordate în cadrul simpozionului s-au numărat: Reabilitarea pulmonară în

România și CHEST (Conf. Dr. Paraschiva Postolache, Prof. Dr. Florin Mihălțan), Cum evaluăm un pacient în vederea includerii într-un program de reabilitare pulmonară (Conf. Dr. Paraschiva Postolache), De ce bronhoscopia în reabilitare – un nou concept? (Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu), Reabilitarea pulmonară în sindroamele posttuberculoase (Conf. Dr. Oana Arghir),la pacientul cu bronșiectazii (Șef Lucrări Dr. Elena Danteș) șila pacientul critic (Șef Lucrări Dr. Anca Macri), Tratamentul sevrajului nicotinic în timpul reabilitării pulmonare (Dr. Magdalena Ciobanu), Beneficiile reabilitării pulmonare postoperatorii în chirurgia toracică (Asist. Univ. Dr. Beatrice Mahler).

Aspectele evaluării pacienților pentru includerea în programul de reabilitare pulmonară au fost abordate de Conf. Dr. Doina Todea (Chestionarele de calitate a vieții), Dr. Damaris Varuti, Conf. Dr. Mimi Nițu (Instrumentele practice de evaluare și Chestionarul LINQ) și Conf. Dr. Paraschiva Postolache (Indicele BODE, Testarea de efort și Chestionarul ADL).

Un alt moment important pentru participanți, în cadrul întâlnirii științifice, a fost reprezentat dedemonstrațiile practice privind “Antrenamentul musculaturii respiratorii cu dispozitivele POWERbreathe și clearance-ul căilor respiratorii cu VibraVest și Shaker Plus în reabilitarea pulmonară” cu Dan Simule (Germania) și Bianca Mihail.În cadrul acestui moduls-au prezentatdiferite tipuri de dispozitive și exerciții de antrenament a musculaturii respiratorii și de stimulare a respirației, pe care pacienții le pot urma și la domiciliu, cu beneficii vizibile de la primele ședințe de antrenament.

Reabilitarea pulmonară este un program multidisciplinar de îngrijire a pacienților cu boli pulmonare cronice cu scopul de a deveni mai activi fizic și de a-și menține starea de sănătate optimă și independența socială.

Programele de reabilitare pulmonară au demonstrat, prin rezultatele înregistrate de pacienți, că îmbunătățesc calitatea vieții prin reducerea simptomelor diurne și nocturne ale afecțiunilor respiratorii, a complicațiilor și a exacerbărilor acestora, cu reducerea adresabilității la medic, a consumului de medicamente de necesitate și a spitalizărilor(număr, durată), precum și a costurilor cu acestea, încurajează controlul activităților zilnice, îmbunătățesc capacitatea de efort, performanța fizică și starea psiho-emoțională, în același timp îmbunătățind și reinserția socio-profesională.

reabilitare_pulmonara2.JPG