Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, pe 16 octombrie, că Ambulatoriul integrat de specialitate al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava reprezintă „o realizare foarte frumoasă”.

„Am toată aprecierea pentru această iniţiativă locală care demonstrează cum o administraţie responsabilă orientată către cetăţean a reuşit să găsească resursele necesare pentru a finaliza o unitate sanitară modernă în care pacientul să fie tratat în condiţii pe care eu le-aş numi normale. Cu atât mai importantă este această realizare cu cât vine într-un context în care guvernarea PSD ne-a oferit constat doar fantasmagorii. În realitate, nu avem nici spitale regionale, nici examen de rezidenţiat reformat, iar eşecul guvernării PSD în ceea ce priveşte măsurile asumate în programul de guvernare pe sănătate este evident. (…) Este o realizare foarte frumoasă şi sunt convins că veţi avea foarte mulţi pacienţi aici! După ce vor vedea şi vor auzi oamenii ce realizări aveţi aici, în Suceava, fiţi convinşi că veţi avea musafiri din multe alte părţi. Vă doresc să-i trataţi foarte bine, să aveţi numai pacienţi mulţumiţi!”, a declarat Iohannis la inaugurarea Ambulatoriul integrat de specialitate al Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.

El a subliniat că Ambulatoriul din Suceava este un model de bune practici în sistemul de sănătate. „Îmi doresc să avem astfel de exemple peste tot în ţară”, a spus Iohannis, care a subliniat că extinderea şi modernizarea ambulatoriului de la Suceava s-au făcut cu fonduri de la Consiliul Judeţean şi cu fonduri europene.

Preşedintele Iohannis a menţionat că „inversarea piramidei serviciilor de sănătate” este o prioritate în vederea îmbunătăţirii performanţei, dar şi a sustenabilităţii. „Asistenţa medicală spitalicească predominantă în ţara noastră dovedeşte o structură a sistemului sanitar perimată şi generatoare de costuri pe care nu ni le permitem. Este concluzia generală a experţilor şi a rapoartelor asupra sistemului de sănătate românesc. Regândirea structurii asistenţei medicale prin prioritizarea medicinei primare, preventive şi de ambulatoriu, inclusiv prin alocări financiare mai mari acestor domenii, reprezintă soluţia pentru a aduce sistemul de sănătate din România în parametrii normali. (…) Din nefericire, guvernarea PSD nu a făcut altceva decât să pună din condei măsuri într-un program de guvernare cu care i-a amăgit pe români, însă a rămas repetentă la implementare”, a arătat Iohannis.

El a menţionat că susţine o reformă reală a sistemului de sănătate. „Medicina primară şi cea de ambulatoriu constituie piatra de temelie a oricărui proiect de modernizare a sistemului de sănătate în direcţia sustenabilităţii, a performanţei şi, în definitiv, a traiectoriei europene. A trata pacienţii în ambulatoriu conduce la degrevarea spitalului de anumite sarcini, la reducerea costurilor, cu beneficii pentru pacient, comunitatea medicală şi sistemul de sănătate”, a afirmat Iohannis.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, Vasile Rîmbu, a declarat, la inaugurarea Ambulatoriului Integrat de Specialitate din cadrul unităţii medicale că, pe lângă clădiri şi echipamente, cea ai importantă investiţie în sănătate o reprezintă resursa umană, care poate schimba percepţia privind îngrijirea medicală în spitalele publice.

”În sănătate, investiţiile nu înseamnă doar clădiri şi echipamente. Poate cea mai importantă investiţie o reprezintă resursa umană, iar aici, la Spitalul Judeţean de Urgenţă, am investit şi vom dezvolta încontinuu resursa umană. Avem medici, oameni tineri, unii dintre ei şefi de secţii, oameni care doresc să schimbe percepţia asupra îngrijirii oferite în spitalele publice. Avem asistenţi medicali dedicaţi (…) Respectul nostru este atât pentru pacienţii noştri, cât şi pentru personalul nostru (…) Leam oferit condiţii astfel încât să lucreze şi să facă performanţă aici”, a spus Rîmbu.

El a subliniat că un sistem funcţional presupune ca personalul medical şi pacientul să fie în centrul sistemului de sănătate, iar asta presupune schimbarea unor mentalităţi, ceea ce la la SJU Suceava s-a reuşit. ”Drumul nu a fost uşor. (…) Am încercat şi cu mândrie spun că am reuşit în mare măsură să schimbăm mentalităţi. Respectul meu pentru personalul medical şi pentru pacienţi a însemnat să asigur infrastructură, echipamente, dar şi un cadru de muncă competitiv pentru a asigura servicii de sănătate de înaltă calitate (…) Îmi asum că aici, SJU Suceava, avem şi multe proceduri şi regulamente. Filozofia mea, tot timpul, a fost că spitalul trebuie să fie un loc sigur şi în care fiecare trebuie să ştie exact ce are de făcut, iar noi, ca management, să putem evalua pentru a progresa. Atât pacientul, cât şi personalul medical trebuie să fie în centrul sistemului de sănătate, iar pentru aceasta trebuie să existe un sistem funcţional. Aici la Suceava sper că am reuşit să oferim o normalitate, nimic mai mult”, a spus Rîmbu. AGERPRES