Patruzeci de noi gene asociate cu inteligenţa au fost identificate recent, conform unui studiu publicat în ”Nature Genetics’‘, descoperirea reprezentând un pas înainte către înţelegerea bazelor genetice ale IQ-ului.

”Am detectat în premieră un număr semnificativ de gene care contribuie la inteligenţă”, a declarat pentru sursa citată Danielle Posthuma de la Vrije Universiteit Amsterdam, Olanda, co-autoare a studiului.

Cercetări efectuate anterior au condus la identificarea a 12 variaţii genetice asociate cu inteligenţa. Acest nou studiu, cel mai de amploare realizat până acum pe această temă, cuprinde date prelevate de la peste 78.000 de persoane de origine europeană, adulţi şi copii. În urma asocierii genomului acestora cu rezultatele obţinute la testele de inteligenţă, oamenii de ştiinţă au descoperit de această dată 52 de gene asociate cu IQ-ul, dintre care 40 nu era cunoscute anterior, după cum a explicat Danielle Posthuma.

Cele mai multe dintre aceste gene îndeplinesc anumite funcţii în creier, în special în reglarea dezvoltării celulelor. ”Aceste rezultate oferă pentru prima dată indicii clare cu privire la mecanismele biologice care stau la baza inteligenţei”, a subliniat Posthuma.

De asemenea, studiul a arătat că variaţiile acestor gene sunt, de asemenea, asociate cu alte trăsături precum succesul în mediul academic, boala Alzheimer, schizofrenia, simptomele depresive, dimensiunile corpului sau autismul.

Spre exemplu, ”o variantă asociată cu o creştere a gradului de inteligenţă este asociată unui risc crescut de tulburare din spectrul autismului”, a explicat cercetătoarea. O alta poate fi asociată cu o scădere a indicelui de masă corporală, iar alta cu un risc redus de schizofrenie.

Însă, această analiză ştiinţifică este departe de a se fi încheiat. Alte studii, mai extinse, sunt necesare pentru a identifica toate genele care contribuie la inteligenţă deoarece numărul acestora ar putea fi mult mai mare.

Potrivit cercetătoarei, care subliniază că la acest moment ”coeficientul de inteligenţă este măsurat prin teste pe hârtie şi nu pe baza unor analize genetice”, numărul acestora ar putea fi între 800 şi 1.200.AGERPRES