Implant cohlear la o fetiţă de doi ani şi şase luni

implant_cohlear.jpgLa Spitalul de Copii “Grigore Alexandrescu” o echipă complexă alcătuită din chirurgi, audiologi, ORL-işti, logopezi, specialişti în implant cohlear au realizat, pentru prima dată în această unitate medicală de pediatrie, un implant cohlear la o fetiţă de doi ani şi şase luni, diagnosticată în 2008 cu scădere de auz sever profundă, cu pierderea a peste 85% din auz.

”A fost o intervenţie complexă, efectuată de o echipă mixtă, în care a fost şi un specialist de la Viena. La intervenţie a participat prof.dr. Georg Sprinzl de la Spitalul Universitar Innsbruck-Austria”, a declarat dr. Adrian Tudor.

El a precizat că fetiţa a fost supusă protezărilor obişnuite la început, dar acestea nu au reuşit să rezolve problemele şi atunci s-a decis implantul cohlear. Medicul a atras atenţia că în fiecare an, cam 300-400 de copii se nasc cu hipoacuzie în România.


”În cazul fetiţei, operaţia a decurs în condiţii bune, a fost efectuată şi activarea electrodului, în prezent micuţa stă la reanimare şi activarea propriu-zisă a implantului se va face după 30 de zile. După 30 de zile se vor vedea rezultatele. Un rol important revine apoi logopedului, care trebuie să depună o muncă foarte intensă pentru a-l face pe copil să audă şi să vorbească”, a explicat dr. Tudor. Medicul chirurg Lucian David, care a făcut parte din echipa de medici care au efectuat operaţia, a precizat că intervenţia a durat aproximativ trei ore şi că s-a încheiat cu succes. El a precizat că activitatea de implant cohlear este una de echipă, menţionând că tehnologiile actuale permit ca persoanele afectate de hipoacuzie să-şi recapete auzul în proporţie de 98%. El a mai spus că vârsta la care se poate face această intervenţie este trei-patru ani, nu mai târziu de cinci ani.


Referitor la reglarea implantului cohlear, specialistul a precizat că se face gradual, urmând ca până la 3-5 luni să se ajungă la un reglaj normal, apropiat de cel normal. Implantul este pe viaţă, dar dacă apar probleme nu se face o nouă intervenţie, ci se schimbă numai piesele. La nivel naţional există un program de implant cohlear, dar care asigură un număr mic de astfel de implanturi, cam 18-20, pe lista de aşteptare aflându-se cam 8.000 de copii, în condiţiile în care până la cinci-şase ani, acest implant trebuie realizat, altfel reuşita lui e de numai 25%. În condiţiile în care sunt 300-400 de cazuri noi anual de copii cu hipoacuzie, cei mai mulţi rămân fără această intervenţie.


”Un lucru important este acela de a se depista devreme, timpuriu, pentru că 90% dintre copiii care au hipoacuzie, părinţii lor nu-şi prmit să achiziţioneze, implantul costând peste 20.000 de euro”, a precizat dr. Lucian David. Potrivit prof.univ. Antonius Stanciu de la Institutul Politehnic Timişoara, în 2007-2008 au fost prevăzute în programul naţional 80-90 de implanturi, iar în acest an încă nu se cunoaşte numărul implanturilor finanţate prin programul naţional.


Programul Naţional este al Ministerului Sănătăţii, iar finanţarea este asigurată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Prof. Stanciu este de părere că părinţilor care au copii cu astfel de probleme ar trebui să li se dea un voucher cu ajutorul căruia să se poată împrumuta de la bancă, până când se face decontarea de către CNAS, iar părinţii să suporte numai dobânda. El a adăugat că, din păcate, legislaţia este destul de ambiguă şi nu prevede implantul bilateral, ci numai un singur implant. În România a început să se deruleze un program de screening, în o parte din maternităţi din Bucureşti şi din ţară, pentru a depista la naştere copiii cu probleme de auz, astfel încât aceştia, odată depistaţi, să fie urmăriţi şi în final trataţi.


Prof.dr. Dan Enescu, managerul instituţiei, a menţionat că această premieră în spital a fost gândită de multă vreme, pentru că este normal ca în spitalele de pediatrie să se efectueze astfel de operaţii. În acest an, instituţia a împlinit 124 de ani. Anual aici sunt consultaţi 32.000 de copii, la care se mai adaugă 80.000 de copii în ambulatoriu de specialitate. El a spus că peste două luni urmează să se construiască la Spitalul de Copii “Grigore Alexandrescu” un centru de excelenţă pentru neurochirurgie pediatriactică, chirurgie cardiacă pediatrică, genetică, boli metabolice, astfel încât să asigure intervenţiile în cadrul unui spital de copii. O altă clădire de patru etaje va fi construită pentru a se amenaja şase săli de operaţii moderne. Cu aceste două noi clădiri se va putea tratata aproape toată patologia pediatrică, a precizat managerul spitalului. AGERPRES