Hacking Health Hackathon 2.0, cel mai important hackathon pe teme de sănătate din Europa Centrală şi de Est, va avea loc în Bucureşti, în perioada 3-4 noiembrie 2018, înscrierile fiind deja deschise de la începutul acestei luni.

Obiectivul proiectului „Hacking Health” (http://health-hackathon.ro) este de a  genera idei inovatoare și soluții practice de software și tehnologie cu impact pozitiv asupra stării de sănătate a pacienților din România şi plus valoare la nivelul sistemului de sănătate.

Johnson & Johnson Romania continuă colaborarea împreună cu Smart Everything Everywhere și  creează în acest fel o platformă comună de lucru pentru membrii comunităţii, precum profesioniști și mentori din domeniul sănătății, dezvoltatori și arhitecți de software, studenți, precum și tineri antreprenori din domeniul IT. Pe parcursul celor două zile, participanți din întreaga ţară vor avea oportunitatea să îşi împărtășească ideile, să îşi pună în aplicare cunoștințele şi experienţele anterioare pentru a dezvolta platforme digitale și educative care să faciliteze un acces îmbunătățit la servicii medicale, tratamente și soluţii inovatoare în domeniul sănătăţii. Parteneri ai proiectului sunt Ambasada Statelor Unite în România şi Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania).

Cea de-a doua ediţie  propune participanților următoarele teme:

  1. Soluții tehnice digitale care pot contribui la prevenție şi la progresul medicamentelor inovatoare, în beneficiul pacienților
  2. O nouă frontieră a serviciilor medicale – identificarea oportunităților pe care digitalizarea le oferă în sistemul de sănătate
  3. Gestionarea şi valorificarea potențialului pe care Big Data și Telemedicina le aduc în domeniul sanitar

Lansată în anul 2017, inițiativa „Hacking Health” vine în contextul în care România este unul dintre cele mai importante hub-uri de IT din regiune, iar utilizarea dispozitivelor mobile este în continuă creștere: la nivel național, 87% dintre români dețin un smartphone și admit că principalele beneficii oferite sunt mobilitatea și accesibilitatea informațiilor. Cu toate acestea, România ocupă ultimul loc din Europa în ceea ce privește performanța și competitivitatea digitală, în opoziţie cu recomandările venite din partea instituțiilor internaționale acreditate, atât din zona medicală, cât și cea economică. Totodată, proiectul dorește să contribuie la sprijinirea obiectivului de creștere a accesului la tehnologia IT declarat în Agenda pentru Dezvoltare Sustenabilă a Organizației Mondiale a Sănătății.

La finalul Health Hackaton 2.0, participanții vor prezenta prototipurile construite și vor fi alese trei echipe câștigătoare care vor primi 5.000 USD fiecare din partea companiei Johnson & Johnson Romania pentru a-și dezvolta soluțiile și aplicațiile inovatoare pe parcursul următoarelor luni. Profesioniști recunoscuți din companii prestigioase de software, din domeniul medical și antreprenori vor juriza și oferi mentorat în etapa inițială a hackatonului, precum și pe parcursul dezvoltării proiectelor.

Proiectele celor trei echipe câştigătoare de anul trecut se află deja în stadii avansate de dezvoltare şi sunt gata a fi lansate pentru utilizare la scară largă de către public, la doar un an de la prima ediţie a Hacking Health.

Persoanele și echipele interesate de a participa sunt încurajate să se înscrie prin formularul disponibil pe website-ul oficial al proiectului (http://health-hackathon.ro) până pe data de 28 octombrie.