tuberculoza1.jpgGuvernul a aprobat miercuri, printr-o hotărâre, Strategia Naţională de Control al Tuberculozei pentru perioada 2015-2020, care are ca scop reducerea incidenţei şi mortalităţii provocate de tuberculoză, prin asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, diagnosticare, tratare şi creştere a aderenţei la tratament, în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Potrivit unui comunicat al Executivului, România este ţara din UE cu cea mai mare incidenţă a tuberculozei, de patru ori peste media europeană, şi are una dintre cele mai mici rate de vindecare, prezentând „o creştere anuală a rezervorului de pacienţi infecţioşi”.

Sursa citată arată că, prin strategia adoptată de Executiv, se are în vedere, totodată, „asigurarea condiţiilor pentru eliminarea tuberculozei ca problemă de sănătate publică în România până în 2050”.
„Strategia urmăreşte până în 2020: asigurarea accesului universal la metodele rapide de diagnostic; diagnosticarea a cel puţin 85% din toate cazurile estimate de tuberculoză sensibilă şi tuberculoză rezistentă multidrog; tratarea cu succes a cel puţin 90% din cazurile noi şi a cel puţin 85% din retratamente; tratarea cu succes a 75% din cazurile de tuberculoză rezistentă multidrog; reducerea ratei generale a mortalităţii cauzate de tuberculoză la mai puţin de 4,3 la 100.000 de locuitori; scăderea generală a incidenţei bolii; îmbunătăţirea generală a capacităţii sistemului sanitar de a controla tuberculoza”, informează sursa citată.

În ceea ce priveşte finanţarea strategiei, Guvernul precizează că adoptarea documentului „face posibilă mobilizarea de resurse din fondurile structurale europene din perioada 2014-2020 şi din alte fonduri europene nerambursabile”.

Strategia va fi finanţată prin: 145 milioane lei din fonduri structurale din exerciţiul financiar 2014-2020, 46 milioane lei din fonduri donate de Norvegia, 37 milioane lei provenind din Fondul Global de Luptă împotriva HIV/ SIDA, Tuberculozei şi Malariei, alocări de la bugetul de stat, alte finanţări rambursabile şi nerambursabile.

„Bugetul total aferent Strategiei 2015-2020 pentru activităţile de diagnostic, tratament, dotare a laboratoarelor, supraveghere şi resurse umane se ridică la aproape 1,571 miliarde lei”, precizează Executivul. AGERPRES