Geza Molnar: “Nu vor fi disponibilizaţi angajaţii de la Institutul Cantacuzino”

Molnar geza.jpgConsilierul ministrului Sănătăţii prof. dr. Geza Molnar a declarat, joi, că nu vor fi disponibilizaţi angajaţii de la linia de BCG a Institutului Cantacuzino, aceştia urmând a fi redistribuiţi în alte sectoare, pentru că secţia îşi va relua activitatea probabil spre sfârşitul anului.

Molnar Geza a precizat că secţia de vaccinuri a Institutului va produce, începând cu luna mai, vaccinul sezonier, aici cerinţele cerute de Agenţia Naţională Medicamentului (ANM) fiind îndeplinite.

El a mai arătat că managerul Institutului Cantacuzino va trebui să prezinte, luni, noua organigramă care va trebui să ţină seamă de funcţiile recomandate de ANM şi de funcţiile necesare pentru activitatea instituţiei. La secţia BCG sunt 14 angajaţi, iar la secţia de gripă 45. Molnar Geza a precizat că vaccinul BCG va fi achiziţionat din import, fiind posibil ca peste 20.000 de doze necesare judeţelor Arad, Timiş, Bihor să fie donate de Ungaria, un sprijin în acest sens urmând să vină şi de la UNICEF. Institutul Cantacuzino va trebui să ducă la îndeplinire planul de conformitate stabilit de Agenţia Naţională a Medicamentului şi să înceapă retehnologizarea liniilor de fabricaţie.


Actualul director al Institutului, dr. Gabriel Ionescu, a spus, la rândul său, că urmează să înceapă retehnologizarea secţiei pentru vaccinul BCG, dar că acest lucru va dura probabil 7-8 luni. Prof.dr. Molnar Geza a subliniat că institutul nu va fi desfiinţat, pentru că orice ţară trebuie să aibă o unitate strategică pentru vaccinuri. Institutul Cantacuzino a fost al doilea institut înfiinţat după Institutul Pasteur din Franţa, de prof.dr. Ion Cantacuzino care la acea vreme a sesizat importanţa unui institut naţional pentru cercetare şi producţie de vaccinuri.


Consilierul ministrului Sănătăţii a discutat, joi, mai bine de patru ore, cu directorul Institutului Cantacuzino, dar şi cu reprezentanţii salariaţilor din această instituţie, care au protestat pentru faptul că de când a fost ridicată licenţa de producţie a vaccinurilor, oamenii nu mai au de lucru.

”Deşi Ministerul Sănătăţii a promis 1 milion de lei pentru modernizarea liniilor de fabricaţie, aceşti bani nu au fost primiţi, în schimb, a venit Curtea de Conturi, care a cerut 80 de miliarde lei vechi pentru că nu a fost produs vaccinul antigripal, în condiţiile în care producţia a fost oprită de Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM), după ce institutul a fabricat 3,5 milioane de doze din cele 5 milioane comandate de Ministerul Sănătăţii, spunând că nu corespund normelor europene de producţie”, a declarat, pentru AGERPRES, liderul de sindicat, Dumitru Viezureanu. Salariaţii se tem că vor rămâne fără locuri de muncă, după ce linia de producţie a vaccinului BCG a fost oprită. AGERPRES