FNPMF şi SNMF condamnă abuzurile unor case judeţene de sănătate

fnpmf.jpg Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF) condamnă în mod hotărât abuzurile, ilegalităţile, presiunile şi discriminările promovate de conducerile Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Buzău, Giurgiu şi Harghita de o lungă perioadă de timp împotriva medicilor de familie din judeţele respective se arată într-un comunicat de presă al celor două asociaţii.

Casele judeţene de sănătate menţionate refuză să încheie contractele medicilor de familie participanţi la protestul naţional în perioada 1-10 iunie pentru 2011 începând cu data de 1 iunie, ceea ce contravine reglementărilor în vigoare care stipulează ca dată a intrării în vigoare a Contractului-Cadru 1 iunie 2011 cât şi Protocolului de negociere nr. 6801/10.06.2011 convenit la încheierea protestului între reprezentanţii medicilor de familie şi Ministerul Sănătăţii (care precizează ca dată de semnare a contractelor 1 iunie 2011), susţin reprezentanţii medicilor de familie.

În ciuda intervenţiilor diverşilor factori locali cu responsabilitate publică de a se intra în legalitate, a Ministrului Sănătăţii, a preşedintelui CNAS, preşedinţii-directori generali ai acestor case continuă în mod artificial şi în detrimentul pacienţilor un conflict deja încheiat în restul judeţelor, reliefează sursa citată. Reprezentanţii medicilor de familie spun că se creează astfel, absolut ilegal şi în numele unei autonomii judeţene prost înţelese, de tip “stat în stat”, o nedorită discriminare privind plata lunii iunie a cabinetelor de asistenţă medicală primară din diferitele judeţe, pentru aceleaşi tipuri de servicii prestate şi în aceleaşi condiţii.

Această situaţie tensionată, care trenează de câteva săptămâni, a afectat deja foarte grav desfăşurarea activităţii a sute de cabinete medicale din judeţele respective, acest lucru repercutându-se negativ nu numai asupra medicilor, asistenţilor şi a angajaţilor acestor cabinete, ci mai ales asupra populaţiei deservite de aceste cabinete se arată în comunicat. FNPMF şi SNMF îşi exprimă solidaritatea faţă de medicii nedreptăţiţi şi îi va susţine atât logistic, financiar cât şi prin acţiuni de protest la nivelul întregii ţări, dacă va fii cazul, în demersurile de remediere a acestei situaţii fără precedent.

FNPMF şi SNMF solicită demiterea conducerilor caselor de asigurări de sănătate Buzău, Giurgiu şi Harghita considerând că se fac vinovate de abuz în funcţie şi insubordonare şi – nu în ultimul rând – de lipsirea asiguraţilor de asistenţă medicală primară. Cele două asociaţii solicită public CNAS şi Ministerului Sănătăţii să ia de urgenţă măsurile care se impun pentru intrarea în normalitate şi în aceste judeţe, precum şi sancţionarea corespunzătoare a celor care se fac vinovaţi de crearea, “gestionarea” şi întreţinerea nepermis de mult a acestor situaţii conflictuale nejustificate. AGERPRES