Patologia prostatica reprezinta la nivel mondial o problema de sanatate publica, fiecare a saptea consultatie medicala pe glob vizand afectiuni urogenitale, a declarat presedintele Asociatiei Romane de Urologie (ARU), prof. dr. Ionel Sinescu, cu prilejul „Saptamanii urologice europene”, marcata la Bucuresti in perioada 15-19 septembrie.
Specialistul a reliefat ca datele epidemiologice furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii confirma aceasta realitate, plasand adenomul de prostata si cancerul de prostata pe primul loc intre tumorile care afecteaza barbatii, dupa cancerul pulmonar.

„Incidenta acestor boli atinge un procent de 80% din populatia masculina aflata in decada a opta de viata. La barbatul tanar predomina insa afectiunile inflamatorii, asa numitele prostatite, boli ce afecteaza sever calitatea vietii acestora”, a subliniat prof. dr. Sinescu, adaugand ca statisticile internationale raporteaza un grad de afectare de 40% din populatia masculina aflata sub varsta de 50 de ani.

El a aratat ca afectiunile din domeniul urologiei foarte frecvente, pe langa prostatite, sunt cancerul de prostata, incontinenta urinara si disfunctia erectila (DE). „Din fericire, cancerul de prostata poate fi diagnosticat din timp printr-o analiza simpla de sange respectiv determinarea antigenului specific prostatic (PSA), insotita si de un examen ecografic prostatic si tuseu rectal”, a explicat prof. dr. Sinescu.

Presedintele ARU a spus ca, pe fondul acestor aspecte, asociatia s-a raliat demersului Asociatiei Europene de Urologie (EAU) in promovarea patologiei prostatei in cursul „Saptamanii urologice europene” si furnizarea catre populatia generala de notiuni medicale privitoare la incidenta si gravitatea deosebita a acestor boli prostatice, pentru a determina prezentarea la medic in scop preventiv.

In Romania, sunt cel putin 500.000 de barbati cu adenom de prostata. 80% dintre barbatii cu varsta de peste 70 de ani au adenom, insa doar 30-40 la suta ajung la medic pentru ca numai la ei se manifesta, a spus dr. Cristian Surcel, de la Centrul de Chirurgie urologica si Transplant Renal Fundeni. El a precizat ca simptomatologia este foarte variata si nu este specifica. De aceea este recomandat ca barbatii peste 50 de ani sa-si determine antigenul specific prostatic si sa faca o ecografie pe an. O valoare normala pentru antigenul specific prostatic este intre 0 – 4 nanograme, valorile mai mari fiind patologice.

Specialistii opineaza ca acest test ar trebui introdus in analizele obligatorii recomandate barbatilor si suportat de stat. In prezent, testari in randul populatiei au fost efectuate de Compania GlaxoSmithKlein, prin programele sale sociale, costul uni test fiind intre 10 si 12 lei. O alta afectiune foarte frecventa in randul barbatilor este cancerul de prostata.

Potrivit conf. dr. Valentin Ambert, de la Spitalul de Urologie „Th. Burghele”, in Uniunea Europeana aceasta afectiune are o incidenta de 78,90 la 100.000 de barbati, iar in Romania in 2006 era o incidenta de 12,06 la 100.000 de barbati apropiata de cea a UE, dar cu o incidenta mai mare a mortalitatii. El a adaugat ca peste 70% dintre barbatii peste 70 de ani sufera de aceasta boala, dar ca se manifesta si la varste mai tinere, intre 50 si 60 de ani.

Conf. dr. Ambert recomanda efectuarea PSA pentru un diagnostic in faze incipiente. „O alta afectiune care afecteaza un numar important de persoane, femei si barbati, este incontinenta urinara, care constituie o veritabila problema de sanatate publica”, a subliniat, la randul sau, dr. Calin Chebelan, de la Fundeni. El spune ca aproximativ 18% din populatia de peste 40 de ani sufera de incontinenta urinara intr-un grad variabil. Cea mai frecvent intalnita este incontinenta de efort.

In ceea ce priveste disfunctia erectila, statisticile au dovedit ca, in lume, aproape unul din 10 barbati sufera de aceasta afectiune. Se estimeaza ca in 2025 numarul barbatilor cu disfunctie erectila in Europa va atinge 42 de milioane. „La aproximativ 80% dintre barbati cu DE, exista o cauza organica a bolii, cum ar fi diabet, hipertensiune sau boli de inima, in timp ce la aproximativ 20% dintre barbati cauzele sunt psihologice: stresul, anxietatea, probleme in relatia de cuplu”, a subliniat dr. Sebastian Voinea de la Fundeni. Ca factori de risc sunt fumatul, obezitatea, sedentarismul, excesul de alcool. Specialistii sustin ca DE este considerata un semnal de alarma timpuriu pentru instalarea bolilor de inima.