Părinţi de prematuri, colegii lor de „suferinţă” şi medici de la Maternitatea „Cantacuzino” s-au întâlnit, pe 15 septembrie, în Herăstrău, în cadrul unui eveniment organizat de spital şi „Salvaţi Copiii”, ce a inclus poveşti despre cei care, de la câteva sute de grame au ajuns micuţi ce alergau în parc dar şi despre eforturile medicilor pentru a-i ţine în viaţă, imediat după naştere.

Unul dintre părinţii ce au venit alături de copii săi este Vali Roman, mamă de gemeni de doi ani şi două luni, Ana-Teodora şi Petru-Nicolas. Pentru că băieţelul avea o problemă la cordonul ombilical, a povestit aceasta, micuţii s-au născut prematur, la 32 de săptămâni: Ana Teodora – la o greutate 1370 de grame şi Petru-Nicolas, la 1550 de grame. „Am trecut prin toate – cu intubat, cu hemoragie intracraniană. Băieţelul a avut hemoragie. Intubaţi au fost amândoi cinci zile şi apoi au crescut încet”, a povestit aceasta. După ce au fost îngrijiţi de şeful secţiei de neonatologie de la Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino”, Adrian Crăciun, părinţii au decis ca acest medic să fie şi pediatrul celor mici. „Am mers la diverşi pediatri care ne-au traumatizat pe noi ca părinţi că sunt copiii slabi, că sunt sub greutate şi domnul doctor îi cunoştea cel mai bine şi ştia prin ce au trecut a zis că sunt copii perfect normali”, a spus ea.

Ea a adăugat că micuţii ei, pentru ea, „sunt perfecţi”. „Sunt norocoasă că sunt amândoi în viaţă. Asta şi spun, principala calitate a copiilor mei este că trăiesc”, mărturiseşte ea. Numeşte mamele cu care a împărţit orele şi zilele de aşteptare în spital „colege de suferinţă” şi spune că a rămas, cu multe, prietenă. „Am fost colegă de salon două luni de zile cu o mămică ce a născut în aceeaşi zi cu mine. Practic suntem tripleţi. Gemenii mei şi fetiţa ei”, glumeşte Roman.

Munca medicilor care îngrijesc prematuri „nu este o chestie de rutină, nu este o chestie de matematică”, spune Adrian Crăciun. „Îngrijirea unui nou-născut prematur, mai ales un prematur foarte mic, îţi pune surprize în fiecare zi. N-am văzut doi copii să reacţioneze la fel. Trebuie să te adaptezi tu copilului, trebuie să ai o echipă nemaipomenită. Prematurii sunt cei mai mari luptători de pe lumea asta. N-am văzut pe cineva să lupte cu atâta putere pentru viaţa lui”, spune medicul. El subliniază că a găsit „meseria vieţii”, anume „a face din gâgâlicile astea sub un kilogram aceşti copii care sunt adulţii de mâine”.

Primul copil pe care l-a ventilat în cariera sa a trecut examenul de Capacitate în urmă cu doi ani, iar mama acestuia l-a sunat pe medic să îi mulţumească, povesteşte Crăciun.

În prezent, spune el, secţia pe care o conduce are toată aparatura necesară, dar în urmă cu 20 de ani, lucrurile erau diferite. „Cazul cel mai greu a fost când aveam un singur aparat de ventilaţie acum 20 de ani şi doi copii de ventilat, gemeni, şi nu ştiam ce să fac. Am chemat mama şi am spus ‘Uite, amândoi fac crize, uită să respire, nu ştiu pe care să-l pun’. Mama – să leşine. Eu n-am leşinat, că n-aveam dreptul. Am ales eu, că trebuia să aleagă cineva. Au scăpat amândoi, dar din păcate au probleme neurologice”, îşi aminteşte Adrian Crăciun.

Următorul pas, adaugă el, este extinderea secţiei de Terapie Intensivă de la 9 la 15 locuri, cu atât mai mult cu cât la „Cantacuzino” sunt preluate cazuri şi din afara Bucureştiului. Peste 70 de cereri de transfer nu au putut fi onorate, anul trecut, din lipsă de spaţiu povesteşte el. „Doctorul Cîrstoveanu (Cătălin -n.r.), când era la Ministerul Sănătăţii, făcuse un calcul că numărul locurilor de Terapie Intensivă de nivel 3 cel puţin la nivelul Sudului, este subnormat cu cel puţin 50 %. Deci dacă s-ar dubla (numărul locurilor – n.r.), s-ar rezolva”, spune el şi adaugă că una dintre cele mai grele replici pe care le poate spune un medic este „Te-aş primi, dar nu am unde”.

Organizaţia „Salvaţi Copiii” derulează, de şapte ani, un program pentru dotarea maternităţilor din ţară. Potrivit preşedintei „Salvaţi Copiii”, Gabriela Alexandrescu, în aceşti şapte ani, au fost dotate 78 de maternităţi cu aproape 400 de echipamente pentru 34.000 de nou-născuţi. De la o mortalitate infantilă pe ţară de 10, 1 la mie, în 2001, România a ajuns, în prezent, la 7,3, spune Alexandrescu. Spitalul Cantacuzino a beneficiat, prin „Salvaţi Copiii”, spune ea, de dotări de peste 250.000 euro.

Una dintre cauzele naşterii premature, spune medicul specialist Iuliana Ceauşu, este faptul că femeile însărcinate nu merg la control medical. Potrivit ei, în România, aproximativ „60 la sută din gravide nu sunt urmărite corespunzător”. „Aici, în Bucureşti, suntem oarecum privilegiaţi, dar nu putem acoperi toată ţara oricât ne-am dori, şi atunci trebuie ca toată ţara să aibă dotări, maternităţi de referinţă şi apoi centre în care aceşti prematuri să fie urmăriţi toată viaţa, să meargă în programele de screening”, a declarat Ceauşu. AGERPRES