nicolaescu_eugen_2008.jpgDeputatul PNL Eugen Nicolaescu, fost ministru al Sanatatii, si-a prezentat vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, initiativa legislativa referitoare la organizarea si asigurarea asistentei medicale preventive in Romania, dupa ce a discutat despre aceasta cu medicii de familie. Nicolaescu a aratat ca proiectul de lege propus de el va face obiectul unei campanii nationale, este supus dezbaterii publice pana in data de 15 decembrie, dupa care va fi depus in Parlament.

Fostul ministru al Sanatatii a precizat ca propunerea legislativa care reglementeaza domeniul preventiei in sistemul de sanatate din Romania este prezentata la nivel national tocmai pentru a se cunoaste opiniile celor direct implicati, in special ale medicilor. El a spus ca initiativa sa ar aduce imbunatatiri reale sistemului de sanatate, printr-o abordare integrata si coordonata a preventiei, prin asigurarea de servicii de preventie centrate la medicul de familie si servicii de preventie finantate integral de la bugetul de stat.

Potrivit lui Eugen Nicolaescu, exista fonduri pentru finantarea unui astfel de program national, el dand exemplul taxei pe viciu, pe care a initiat-o pe vremea cand era ministru al Sanatatii si care ar aduce la bugetul Sanatatii intre 400 si 700 milioane de lei pe an.


”Toata lumea se duce la medic cand e bolnava. Nimeni nu se duce la medic cand e sanatos si sa se inteleaga ca este mult mai ieftin sa previi, decat sa tratezi. Zilnic, in Romania mor 366 de oameni din cauza unor boli cardio-vasculare, din care 75 au sub 64 de ani. Zilnic, mor in Romania prin boli cauzate de consumul de tutun 22 de oameni prin cancer pulmonar si in total 247. Ca urmare a consumului de alcool mor 53 de oameni. Zilnic, de asemenea, opt femei mor din cauza cancerului, cinci din cauza cancerului de san si trei ca urmare a cancerului de col uterin… 78% din populatie nu a efectuat un control al glicemiei sau al colesterolului in ultimul an. Peste 93% din populatia feminina nu a efectuat o mamografie sau un test Papanicolau in ultimii trei ani. Cu alte cuvinte, situatia este alarmant de grava, pentru ca nu se realizeaza programe serioase de preventie’ – a subliniat Nicolaescu.

El a sustinut ca cea mai cuprinzatoare evaluare a starii de sanatate a populatiei este din perioada 2007-2008 si ca, potrivit sondajelor, oamenii au apreciat acest program. Aceleasi aprecieri, potrivit lui Nicolaescu, se regasesc si in raportul Comisiei prezidentiale pentru analiza riscurilor sociale si demografice, document care a fost asumat de presedintele tarii.


”Cred ca pe un raport national asumat la cel mai inalt nivel putem sa ne bazam cand apreciem ca o lege a preventiei are justificare stiintifica, sociala si politica. In consecinta, am elaborat un asemenea proiect de lege si, incepand de saptamana trecuta, l-am lansat in dezbatere publica. Dupa ce vom finaliza aceasta dezbatere publica, vom da forma finala, il vom depune la Parlament si vom legifera aceasta initiativa legislative” – a afirmat Eugen Nicolaescu.