Neurochirurgul clujean Ştefan Florian, preşedinte al Societăţii Române de Neurochirurgie şi proaspăt ales vicepreşedinte al Federaţiei Mondiale în domeniu, spune că apreciază ”lupta” medicilor Ionuţ Gobej şi Dorin Bică de la Spitalul Colentina, dar nu şi ”felul în care îşi arogă unicitate pe plan naţional”.

”Eu sunt şi preşedintele Comisiei de specialitate a Ministerului Sănătăţii şi preşedintele Societăţii Române de Neurochirurgie. Ceea ce mă surprinde este că Ministerul Sănătăţii, Primăria Bucureşti nu au cerut nicio opinie din partea specialiştilor. Nu m-a întrebat nimeni. (…) Apreciez lupta lor pentru condiţii mai bune, apreciez zbaterea lor pentru a oferi condiţii cât mai bune pacienţilor, dar nu apreciez felul în care îşi arogă unicitate pe plan naţional. Sunt foarte mulţi medici neurochirurgi foarte buni care probabil că nu au condiţii cum au ei, dar care fac treburi cel puţin la fel de importante şi de minunate. Nu numai în Bucureşti. Lumea nu începe şi nu se termină în neurochirurgie la Bucureşti. Eu îi cunosc personal. Şi-au dat examenul de specialitate cu mine. Îi cunosc, am fost singurul care le-a acceptat recunoaşterea stagiilor făcute, i-am sprijinit în viaţă, i-am sprijinit în activitate. Nu cred că m-a auzit pe mine cineva spunând în public: daţi-mi, că dacă nu plec dincolo, că aici nu am ce trebuie şi dacă nu primesc vă las baltă”, a declarat dr. Ştefan Florian.

El a subliniat şi importanţa experienţei profesionale.  ”Nimeni nu se naşte neurochirurg, nimeni nu poate spune că ştie tot. Şi, cu atât mai puţin, cineva care a terminat specializarea acum trei ani să spună că face operaţii care nu pot fi făcute nicăieri în ţară, operaţii de 12 – 14 ore. Dar şi eu am făcut. Primul meu anevrism a durat 11 ore. Acum, datorită experienţei pe care o am, dacă durează mai mult de 35 de minute înseamnă că e ceva rău, foarte rău. Diferenţa dintre 11 ore şi 35 de minute înseamnă experienţă. (…) Întâi am arătat, am muncit. Nu am ieşit întâi cu realizările, nu am cerut întâi şi pe urmă să primesc. Întâi am dăruit, am făcut foarte mult şi apoi, sigur, am avut unele pretenţii. (…) După 15 ani de eforturi am obţinut şi un CT în interiorul clinicii. Asta s-a făcut după mii şi mii de cazuri reuşite, oameni care au plecat de aici mulţumiţi. (…) Şi nu am ieşit să strigăm, să ne batem cu pumnul în piept că n-avem una, că n-avem alta, ci am încercat să ne descurcăm. Sigur că am avut întotdeauna şi un sprijin local, dar am făcut şi eforturi materiale personale ca să am. Instrumentarul neurochirurgical, microchirurgical iniţial pe care l-am avut l-am cumpărat eu, ca să pot face performanţă. Când n-am avut microscop, mi-am cumpărat lupe cu cele mai mari măriri din Canada şi am început să dezvolt microchirurgia. (…) În profesia asta nu te naşti talentat, nu te naşti cu bisturiul în mână. Aud acum diverse voci, sunt doi neurochirurgi la Bucureşti care spun că n-au unele şi altele şi că pleacă, părăsesc, că ei nu mai suportă. Eu am trăit vremurile în care, înainte de Revoluţie, am operat la 4 grade Celsius în sala de operaţie; când am deschis calota, din cauza frigului ieşeau aburi. Dar acolo se punea problema de viaţă şi de moarte. Îmi îngheţau mâinile, dar nu m-am uitat că mi-e frig, ci m-am dus mai departe”, a mai spus dr. Florian.

Pe 4 septembrie, medicul neurochirurg Ionuţ Gobej a anunţat că, alături de colegul său Dorin Bică, a demisionat din funcţia deţinută la Spitalul Colentina, arătând că în ultimele opt luni s-au refuzat 60 de pacienţi din cauza lipsei de personal, consumabile şi medicamente şi a programului operator restricţionat. AGERPRES