Dr. Remus Şipoş (AMF Mureş) crede că “se pune problema dispariţiei medicinii de familie ca activitate independentă”

sipos_remus.jpgPreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Mureş, dr. Remus Şipoş, a declarat, miercuri, că prin proiectul Contractului cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru perioada 2014 – 2015 se pune problema dispariţiei medicinii de familie ca activitate independentă şi se dă undă verde înfiinţării lanţurilor medicale, după modelul practicat în domeniul farmaciei.

Dr. Şipoş a arătat că în condiţiile în care Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate nu doreşte să îşi modifice poziţia referitoare la păstrarea limitei minime de 800 de pacienţi pentru un cabinet medical şi a numărului optim de 1800 pacienţi pentru un medic, AMF Mureş lasă la latitudinea fiecărui medic de familie din judeţ dacă se implică sau nu în distribuirea cardurilor de sănătate, însă le recomandă să acorde prioritate actului medical.

“Povestea cardului a reţinut atenţia mulţi ani. Să discutăm despre carduri când la nivel naţional se pune problema dispariţiei medicinii de familie ca şi activitate independentă, mi se pare un lucru mai greu de înţeles. Prin noile modificări la contractul cadru se doreşte desfiinţarea numărului minim de pacienţi necesar înscrierii unui cabinet, desfiinţarea comisiei paritare care stabilea necesarul de medici la nivelul judeţului să de unde verde celor care văd asistenţa medicală primară încadrată ca şi lanţuri medicale, după modelul lanţurilor farmaceutice (…) Conform cadrului legislativ, medicii le pot distribui. Eu recomand să fie prioritară activitatea medicală preventivă şi curativă, iar toate celelalte activităţi conexe sunt convins că le vom face în măsura timpului disponibil, dar în primul rând rămâne pacientul şi nevoile sale medicale”, a susţinut dr. Şipoş.

Acesta a spus că medicii de familie din judeţ au fost împovăraţi cu foarte multe activităţi administrative, că reuşesc cu greu să facă faţă acordării asistenţei medicale şi că, în plus, se implică şi într-o serie de campanii de promovare, cum ar fi cea de încurajare a donării de sânge.
Reacţia preşedintelui AMF Mureş a venit pe fondul acuzaţiilor lansate de directorul de Relaţii Contractuale din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Mureş, Rodica Biro, potrivit cărora majoritatea medicilor de familie din judeţ refuză să distribuie cardurile de sănătate care nu au putut fi distribuite de Poşta Română, invocând faptul că nu vor să devină poştaşi.

Potrivit reprezentantei CAS Mureş, din cei 315 medici de familie din judeţ, doar 73 s-au arătat dispuşi să contribuie la distribuirea cardurilor de sănătate către populaţie, în condiţiile în care la începutul anului mai erau de transmis pacienţilor 18.435 de carduri, din totalul de 400.449 tipărite pentru locuitorii judeţului.

Rodica Biro a precizat că la nivelul judeţului Mureş au fost 400.449 de carduri tipărite, până la sfârşitul anului 2014 au fost distribuite prin Poşta Română 379.178 de carduri, iar returnările la CAS au fost 18.435. AGERPRES