arafat_raed_MARE.jpgDr. Raed Arafat , subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), a spus joi, cu prilejul Adunării Generale a Colegiului Medicilor din România (CMR) că până în 2020 va exista un deficit de aproximativ un milion de lucrători sanitari în toată Europa.

„Va fi o problemă şi trebuie să identificăm soluţii pentru a o rezolva”, a arătat Raed Arafat.
El a spus că din cauza unor reglementări la nivelul Uniunii Europene, în România nu se pot aduce medici din alte ţări, dar împreună cu CMR se are în vedere atragerea unor medici români care s-au calificat în afară şi care vor să revină în ţară.

Arafat a amintit că sunt cazuri de medici în Germania, în Statele Unite ale Americii, de medici care ar dori să revină să lucreze în ţară, dar anumite prevederi din legislaţia României nu fac posibil acest lucru.

„Dacă vor veni să lucreze fie şi numai pentru o săptămână, e un lucru bun”, a opinat subsecretarul de stat.

Acesta a spus că recunoaşte problema lipsei personalului medical în zone izolate greu accesibile, dar acest lucru este valabil şi în alte ţări ţări în care s-a apelat la suportul unor lucrători care sunt atestaţi pentru sistemul sanitar, ceea ce se doreşte să se facă şi în România.
Subsecretarul de stat a făcut referire la deblocarea posturilor din sistemul de sănătate.
El a spus că cele 3.000 de posturi deblocate au fost deja distribuite de Ministerul Sănătăţii către unităţile subordonate şi de autorităţile locale unităţilor sanitare subordonate acestora şi în prezent se organizează concursuri.
Referitor la creşterea veniturilor medicilor, dr. Raed Arafat a spus că este necesară, dar decizia aparţine Ministerului Finanţelor.

Subsecretarul de stat a mai spus că în prezent se continuă unele proiecte începute pentru sistemul de sănătate şi a accentuat că trebuie continuitate pentru o serie de programe, cum ar fi cel pentru infarctul de miocard.

Consilierul de stat al premierului pe probleme de sănătate, prof. dr.Vasile Cepoi, a subliniat că se discută cu CMR pentru a găsi o soluţie pentru mărirea veniturilor medicilor. El s-a referit şi la o viitoare rectificare bugetară care ar trebui să aibă loc până la sfârşitul anului.
În legătură cu afirmaţiile potrivit cărora ar fi crescut numărul bolnavilor în România, prof. dr. Vasile Cepoi a spus că numărul acestora nu a crescut, ci costurile au devenit mai mari pentru că au crescut din cauza introducerii noilor tehnologii şi a noilor medicamente.

De asemenea, costurile au crescut şi prin inflaţie şi devalorizarea leului, a mai adăugat dr. Vasile Cepoi. AGERPRES