Dr. Aurora Dragomirişteanu: Fiecare donator român de celule stem hematopoietice contează şi poate schimba soarta unui bolnav

Ziua mondială a donatorilor de celule stem hematopoietice a fost sărbătorită, sâmbătă, şi în România, reprezentanţii Registrului naţional subliniind, în acest context, că în ţara noastră există aproximativ 45.000 de potenţiali donatori, dar că este importantă creşterea numărului acestora la peste 100.000. În Parcul Alexandru Ioan Cuza din Capitală a avut loc caravana “Donează o şansă la viaţă“, menită să încurajeze creşterea numărului de potenţiali donatori.

Dr. Aurora Dragomirişteanu, directorul general al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, a precizat că la fiecare trei minute, undeva în lume, o persoană este diagnosticată cu o boală gravă de sânge. Ea a subliniat că scopul campaniei este înscrierea a cel puţin 100.000 de persoane în registrul din ţara noastră, acest lucru echivalând cu faptul că peste 75% dintre pacienţii români îşi vor găsi un donator pereche, “un frate geamăn” care să le dea viaţă.

“Singura şansă, în cazul leucemiilor şi al bolilor de acest fel, extrem de severe, o reprezintă un transplant de la o persoană care să fie compatibilă. (…) Registrul înseamnă solidaritate, siguranţă, bucuria pe care o are cel care luptă pentru a-şi păstra viaţa, atunci când află că undeva în lume există o persoană geamănă cu el, fratele lui genetic, care vrea să îi doneze şi care îl face să trăiască (…), iar atunci când ai norocul să fii acel om din umbră nu înseamnă foarte mult: este un lucru aproape identic cu o donare obişnuită de sânge, iar bucuria de a salva pe cineva este mult mai mare după aceea”, a precizat ea, într-o conferinţă de presă.

Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a lansat un îndemn tuturor celor care corespund din punct de vedere fizic şi medical să se înscrie în registrele care oferă “o şansă unică la viaţă” persoanelor cu boli grave hematologice.

Szofia Varadi, medic primar hematolog la Institutul Clinic Fundeni, a dorit să se adreseze în primul rând pacienţilor, mulţumindu-le celor care au apelat la medicii români, în contextul în care au fost şi persoane bolnave care au preferat să facă transplantul în străinătate.

“Este un cerc al vieţii. Nimeni nu ştie în lumea asta cât valorează o viaţă, în afară de voi. Am făcut împreună multe lucruri, dar nu le-am fi putut face dacă nu ar fi existat donatori. Nu aţi avut fraţi, familie genetic compatibilă, care să vă salveze de bolile de care aţi suferit. (…) E bine de ştiut că şi la noi în România se face transplant, exact cu aceleaşi rezultate ca oriunde în lumea asta”, a spus ea.

Abel Moca, un tânăr care a donat deja de două ori, a declarat că această opţiune a pornit de la principiile de viaţă creştine după care se ghidează. “Acest gest mic, dar plin de dragoste înseamnă atât de mult pentru un pacient care este pe patul de moarte. Cred că societatea noastră are o şansă, dacă învăţăm să îi iubim pe cei din jurul nostru. Înscrierea în registru este un gest de dragoste. Mic, dar cu o însemnătate deosebit de mare şi cu un impact infinit în viaţa celui care poate primi celulele tale stem”, a precizat el.

Activităţi de informare şi de promovare a donării de celule stem au avut loc şi în alte 14 oraşe din ţară. În prezent, numărul potenţialilor donatori de celule stem hematopoietice din lume a ajuns la peste 30 de milioane.

Celulele stem hematopoietice sunt capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă a sângelui şi a sistemului imunitar. Ele se recoltează din sânge periferic sau din măduva osoasă. Sunt folosite în tratarea şi vindecarea unor afecţiuni precum leucemia, boli autoimune sau boli metabolice ereditare. Cei care se înscriu în registru nu devin automat donatori. Doar 1 din 459 de persoane înscrise donează. AGERPRES

Related Posts