Doar 25 de gălăţence au accesat programul pentru depistarea cancerului de col uterin

col uterin.JPGDeşi testul Babeş Papanicolau se face gratuit, doar 25 de gălăţence au optat să intre în acest program pentru depistarea cancerului de col uterin, a anunţat, joi, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Valentin Boldea.

Potrivit acestuia, chiar dacă programul naţional de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, iniţiat la începutul lunii trecute, abia a început şi la Galaţi, judeţul nu se află printre cele din urmă din ţară.

‘Putem să spunem că stăm chiar bine, dacă luăm în calcul faptul că judeţul Galaţi se situează în treimea superioară a clasamentului unde spitalele au început acest proces de recoltare. Sunt şi fruntaşi şi aici mă refer la unităţile spitaliceşti din Timişoara, care la sfârşitul lunii septembrie aveau deja recoltate în jur de o mie de probe. La polul opus se situează, se pare, Craiova, care nu avea nici măcar o probă’, a spus Boldea.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi este optimist şi speră ca până la sfârşitul anului se se recolteze probe de la 40.000 de femei.

,,Deocamdată fruntaşă la implicarea în acest program şi la recoltarea de probe este Maternitatea ‘Buna Vestire’, care până la sfârşitul anului şi-a propus să testeze peste 10.000 de gălăţence. Cum în proiect a fost acceptat şi Spitalul din Târgu Bujor, alături de Maternitatea ‘Buna Vestire’ şi Spitalul C.F.R., sperăm că până la sfârşitul anului, numărul femeilor cărora li se vor recolta probe pentru depistarea cancerului de col uterin să depăşească 40.000′, a afirmat Boldea. AGERPRES