Unitatea de primire urgenţe (UPU) a Spitalului de Urgenţă Judeţean Bistriţa-Năsăud este asaltată de cazuri medicale care ar putea fi tratate în policlinică sau la cabinetele medicilor de familie, urgenţele majore reprezentând doar 15% din total, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, medicul-şef al UPU Bistriţa, Ovidiu Sever Rus.

Urgenţele majore sunt cam 10-15% şi restul sunt coduri de culoare inferioară. Sunt cam două categorii de pacienţi care vin la noi: sunt pacienţi care sunt într-adevăr grav, fie că s-au neglijat, fie că nu mai au posibilitate să se autoîntreţină, şi a doua parte, cărora le place mai mult să vină la UPU fiindcă este poate mai comod şi pentru ei, evită să meargă la medicul de familie, la policlinică, unde trebuie să facă programări, durează„, a spus Rus.

Medicul consideră că se impune educarea populaţiei în legătură cu tipurile de urgenţe.

„Poate ar trebui făcută o educaţie a populaţiei, să se înţeleagă ce este urgenţă, ce este urgenţă cu care se vine la UPU şi cu care trebuie mers la medicul de familie sau în policlinică. Nu este normal ca o durere de cap de trei ani de zile, care în momentul de faţă nu era în exacerbare, să vină cu salvarea la ora 3,00 noaptea în UPU ca să fie investigată. Fiindcă s-a aflat că este CT (computer tomograf – n.r.) şi toţi, din start, vin să facă un CT, deci vin direct cu dorinţe, nu cu simptomatologia”, a explicat şeful UPU.

Medicul-şef afirmă că orele petrecute la urgenţe de cei care nu sunt în stare gravă rezultă în urma timpilor petrecuţi cu cazurile de cod roşu, a celor de aşteptare pentru primirea rezultatelor analizelor şi investigaţiilor cu computerul tomograf, la care se adaugă numărul de paturi limitat.

În plus, UPU Bistriţa se confruntă cu o lipsă de personal, având în vedere că numărul cazurilor medicale este dublu faţă de estimările făcute la înfiinţarea serviciului.

„Noi lucrăm la un număr de personal pentru 20.000 de prezentări, când s-a înfiinţat UPU. Acum sunt cam în jur de 40.000 de prezentări. Nu se găsesc oameni care să vrea să lucreze în UPU, este un serviciu greu, cu multe conflicte, cu mult stres psihic şi aţi văzut că şi la rezidenţiat lumea nu prea se mai înscrie pe Urgenţă. Încercăm să facem faţă, ne dăm interesul, numai şi populaţia trebuie să înţeleagă că urgenţa nu înseamnă medic de familie sau policlinică”, a declarat dr. Rus.

Şeful UPU Bistriţa a spus că pe fiecare tură se lucrează cu trei medici şi între patru şi şase asistenţi medicali, în timp ce numărul pacienţilor se ridică la circa 120.

ISU Bistriţa-Năsăud a organizat, marţi, o conferinţă de presă alături de UPU Bistriţa şi Salvamont pentru prezentarea activităţii în primele şapte luni ale anului, perioadă în care au fost înregistrate 6.000 de situaţii de urgenţă la care au intervenit echipajele SMURD. AGERPRES