Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, Ligia Marincaş, susţine că renunţarea la comisiile de experţi de la nivelul caselor de asigurări judeţene şi de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în prescrierea medicamentelor este o măsură benefică pentru pacienţi, dar medicii ce prescriu medicamente trebuie să cunoască foarte bine protocoalele specifice.

Dacă mă întrebaţi pe mine, ca şi om de sănătate publică, cu siguranţă că renunţarea, orice limitare sau orice îngrădire a accesului la medicamentele corespunzător prescrise pacienţilor, este o măsură benefică, pentru că pacienţii nu vor mai merge la acele comisii. Sigur că specialiştii trebuie să fie foarte bine ancoraţi în realitatea curentă, să cunoască foarte bine protocoalele şi să le respecte, pentru că pentru fiecare medicament mai special care se prescrie există un protocol, există nişte cerinţe şi medicii de specialitate trebuie să şi le asume„, a declarat Ligia Marincaş, în cadrul şedinţei lunare a Comitetului pentru Persoane Vârstnice.

Directorul DSP Sălaj afirmă că şi în cazul filtrului comisiilor, tot medicii specialişti erau cei care identificau şi prescriau tratamentul. „Până la urmă, şi când funcţionau acele comisii, punctul de plecare era tot la medicul specialist care identifica tratamentul corespunzător şi, sigur, existau acele comisii formate din personal tehnic, dacă doriţi, de la Casa de Sănătate şi de la DSP, care superviza prescrierea de medicamente. Dar elementul principal şi elementul hotărâtor era tot medicul specialist, care cunoştea exact medicamentul care trebuia prescris bolnavului”, a adăugat sursa citată.

Persoanele care suferă de afecţiuni grave precum cele oncologice, cardiovasculare, boli rare etc. — au acces, începând cu 1 martie, mai rapid şi mai facil la medicamente gratuite şi compensate după ce Guvernul a aprobat în ianuarie, prin Hotărâre, mai multe modificări prin care se elimină o verigă intermediară administrativă, respectiv comisiile de experţi.

După modificările stabilite de Guvern, pacienţii pot beneficia de medicamente compensate şi gratuite pentru afecţiunile menţionate, în baza prescripţiei medicului specialist, fără a mai fi nevoie şi de aprobarea comisiilor de experţi de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local, după caz. Prin urmare, se scurtează timpul de la momentul diagnosticării până la momentul începerii tratamentului, iar în cazul pacienţilor pentru care tratamentul a fost deja iniţiat, continuarea accesului la medicamente se va face mai rapid şi mai simplu, fără a mai parcurge această procedură administrativă. AGERPRES