Diana Păun: Progresul tehnologic creşte potenţialul de falsificare a medicamentelor, dar şi găsirea soluţiilor de prevenire a falsificării

Diana Păun, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, pledează pentru cooperarea statelor membre ale Uniunii Europene în domeniul legislaţiei farmaceutice, pentru a găsi soluţii în prevenirea falsificării medicamentelor. “Falsificarea medicamentelor reprezintă (…) o ameninţare majoră la adresa sănătăţii cu care se confruntă toate statele lumii şi, din nefericire, ţara noastră nu face excepţie. (…) Progresul din domeniul tehnologiei creşte potenţialul de falsificare, dar face accesibilă totodată găsirea de soluţii pentru prevenirea falsificării şi în acest sens cooperarea statelor membre în domeniul legislaţiei farmaceutice trebuie întărită“, a afirmat Păun, la Palatul Parlamentului, la lansarea Sistemului Naţional de Verificare a Medicamentelor. Ea a amintit că printre medicamentele cel mai des falsificate se numără cele destinate tratamentului cancerului.

De asemenea, consilierul de stat a subliniat că operaţionalizarea sistemului coincide cu perioada în care ţara noastră va deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, “ceea ce ne responsabilizează o dată în plus”.

Organizaţia de Serializare a Medicamentului din România a lansat vineri Sistemul Naţional de Verificare a Medicamentelor, menit să protejeze pacienţii împotriva medicamentelor contrafăcute.

Procesul de implementare a sistemului se va întinde pe durata unui an, urmând ca acesta să devină operaţional pe 9 februarie 2019. Prin acest sistem fiecare cutie cu medicamente va avea un identificator unic şi un dispozitiv de protecţie împotriva modificărilor ilicite, ce permite verificarea integrităţii fizice a ambalajului. AGERPRES