Experienţa descentralizării sistemului sanitar din Ungaria, ca posibil model pentru descentralizarea din România, constituie tema principală a unei conferinţe internaţionale organizate joi, la Zalău, de către recent înfiinţata Asociaţia Medi Pod. La conferinţă au fost invitaţi oficialităţi judeţene şi locale, precum şi factori de decizie din siststemul sanitar din judeţele Sălaj, Satu Mare şi Bihor, precum şi din regiunile maghiare Hajdu-Bihar, Sabolcs-Szatmar-Bereg şi din Budapesta.

Pe ordinea de zi a evenimentului se află situaţia actuală a sistemului sanitar românesc, aşteptări, reglementările juridice ale descentralizării sistemului sanitar din Ungaria, sarcinile autorităţilor locale în urma descentralizării, efectele descentralizării sub aspectul serviciilor medicale, probleme de finanţare şi asigurare în sistemul sanitar descentralizat şi aspectul informatic al acestora.

„Cunoscând situaţia din Ungaria, unde descentralizarea din învăţământ, cultură şi din sănătate s-a făcut imediat după 1990, consider că dânşii sunt cu un pas în faţa noastră şi e bine să ne împărtăşească experienţa lor, pentru a nu face şi noi aceleaşi greşeli”, a precizat, în cadrul conferinţei, Jeno Kovacs, primarul oraşului Carei. Asociaţia Medi Pod a fost fondată în luna aprilie, de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, Spitalul Municipal Carei, Spitalul Judeţean Kenezy Debrecen şi Spitalul Judeţean Nyiregyhaza, în scopul susţinerii activităţii medicale a membrilor ei, prin atragerea de fonduri şi derularea de programe de cooperare transfrontalieră între instituţiile de sănătate române şi maghiare. AGERPRES