Deputatul Tamara Ciofu anunță că Ministerul Sănătăţii va include copiii cu autism printre beneficiarii de îngrijirii paliative pediatrice

Deputatul social-democrat Tamara Ciofu a anunţat că, la propunerea sa, Ministerul Sănătăţii va include copiii cu autism printre beneficiarii de îngrijirii paliative pediatrice. Potrivit parlamentarului de Botoşani, copiilor cu autism le va fi eliberat un certificat de încadrare în grad de handicap valabil până la vârsta de 18 ani.

“Având în vedere emiterea în prima parte a acestui an a Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 253/2018 pentru aprobarea regulamentului de organizare, funcţionare şi autorizare a serviciilor de îngrijiri paliative, am considerat că este necesar ca şi minorii diagnosticaţi de medicul specialist cu autism să beneficieze de certificat de încadrare în grad de handicap valabil până la vârsta de 18 ani”, a declarat Tamara Ciofu.

În prezent, pentru copiii cu handicap a căror afecţiune necesită îngrijiri medicale paliative, care sunt certificate de medicul de specialitate, comisia pentru protecţia copilului stabileşte un termen de valabilitate a certificatului până la vârsta de 18 ani, însă minorii cu autism nu se regăsesc printre beneficiarii acestor servicii.

“În calitate de medic pediatru şi apoi de parlamentar, consider că trebuie corectată o astfel de situaţie pentru a nu exista niciun fel de discriminare între copiii care suferă de diferite afecţiuni grave ce le afectează modul de viaţă, aşa cum este autismul, care presupune o tulburare de dezvoltare considerată drept una dintre cele mai severe afecţiuni neuropsihiatrice ale copilăriei. Nu mai trebuie să punem pe drumuri aceşti copii şi familiile lor. Datoria noastră, dar şi a celor care au grijă de aceştia este aceea de asigurare a tratamentului şi de a încerca să-i reintregrăm în comunitate”, a subliniat parlamentarul social-democrat. AGERPRES