Deputata Tamara Ciofu propune prelungirea dreptului de asigurat al absolvenţilor de medicină până la susţinerea examenului de rezidenţiat

Deputata social-democrată Tamara Ciofu a propus Guvernului modificarea cadrului legal astfel încât dreptul de asigurat al absolvenţilor de medicină să se extindă până la data susţinerii testului pentru rezidenţiat şi afişării rezultatelor finale. Măsura a fost solicitată ca urmare a faptului că, în prezent, cei care finalizează studiile la medicină pierd calitatea de asigurat, înainte de a deveni medici rezidenţi.

Cu toate că Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă pentru îmbunătăţirea condiţiilor de care beneficiază medii rezidenţi din ţara noastră prin acordarea unei burse de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 lei net care se adaugă la salariu şi la drepturile aferente gărzilor, mai avem de rezolvat o problemă pentru absolvenţii de medicină. În prezent, după ce termină facultatea, aceştia îşi pierd dreptul de asigurat, deşi mai au o perioadă de câteva luni în care învaţă pentru a susţine examenul de rezidenţiat“, a declarat Tamara Ciofu.

Propunerea parlamentarei Partidului Social Democrat (PSD) are în vedere prelungirea calităţii de asigurat pentru absolvenţii de medicină inclusiv în perioada în care se pregătesc pentru admiterea la rezidenţiat. În cazul celor care nu reuşesc să intre la rezidenţiat, aceştia îşi vor pierde calitatea de asigurat până în momentul în care se vor angaja sau până când decid să îşi plătească singuri cheltuielile pentru asigurările de sănătate.

“În opinia mea, nu este normal ca aceşti medici tineri care sunt în perioada de formare profesională să nu mai beneficieze de servicii de sănătate din partea statului. Până la data desfăşurării rezidenţiatului tinerii care doresc să se profesionalizeze într-o specialitate medicală sunt expuşi riscului de a se îmbolnăvi, de a suferi un accident sau cei cronici de a nu beneficia de tratament”, a adăugat Ciofu.

Deputata PSD este de părere că “dacă vrem să ne păstrăm medicii tineri în România pentru a nu mai exista probleme, în special în spitalele din mediul rural, trebuie să le acordăm toate condiţiile necesare viitorilor specialişti din sistemul sanitar”. AGERPRES