Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Grasu, spune că proiectul de lege supus dezbaterii publice de către Ministerul de Interne privind cartea electronică de identitate ar putea duce la o simplificare a birocraţiei. Secretarul de stat susţine că a mai existat o astfel de intenţie, în urmă cu aproximativ 5-6 ani, dar nu au fost îndeplinite condiţiile necesare.

”A mai fost un astfel de proiect, în urma cu aproximativ 5-6 ani. Se propunea un document digital pentru simplificarea birocraţiei. Nu au fost întrunite toate condiţiile necesare, nu exista un proiect pilot. Este o propunere bună, ar însemna un progres al administraţiei. Cardul este parola de    intrare în sistem. Nu este o acţiune bruscă (n.r. – cartea Electronică de Identitate), asiguraţii nu au de ce să-şi facă probleme. Proiectul are un ‘drum’ lung – supus dezbaterii publice, Parlament”, a adăugat el.

Ministerul de Interne a anunţat că supune dezbaterii publice un proiect de lege privind cartea electronică de identitate (CEI), care va permite autentificarea online pentru a beneficia de diverse servicii electronice şi ar asigura şi funcţionalitatea cardului de sănătate, care şi-ar înceta valabilitatea.

”Prin proiect se propune modificarea conceptului anterior privind conţinutul de date al cărţii electronice de identitate, prin eliminarea din cip a informaţiilor referitoare la calitatea de asigurat în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate. Astfel, ‘funcţionalitatea’ de card de sănătate va fi asigurată de certificatul digital emis de MAI, înscris în cip. Cardul naţional de sănătate îşi încetează valabilitatea la data la care titularului i s-a eliberat o carte electronică de identitate”, se arată în document. AGERPRES