Control la Spitalul Găeşti, după ce au fost publicate imagini cu lenjerii murdare şi veselă ruginită

DSP Dâmboviţa a efectuat un control la Spitalul Găeşti şi a aplicat sancţiuni, după ce pe o reţea de socializare au fost postate, de către o rudă a unui pacient, imagini cu veselă ruginită şi cu lenjerii murdare care erau pe paturile unei secţii a unităţii medicale.

Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa s-a autosesizat şi prin Serviciul Control în Sănătate Publică a desfăşurat în data de 22 februarie 2018, un control igienico-sanitar la unitatea sanitară incriminată. Au fost verificate secţiile medicină internă, pediatrie, sterilizare şi blocul alimentar, constatându-se următoarele: se utilizează saltele cu huse impermeabile şi saltele fără huse, unele dintre acestea fiind deteriorate, murdare, pătate; se asigură două schimburi de lenjerie pentru fiecare pat; în secţiile pediatrie şi medicină internă au fost identificate în dulapurile destinate păstrării materialului moale, lenjerii deteriorate, pătate, învechite”, se arată într-un comunicat al DSP Dâmboviţa.

În document se face referire şi la late nereguli constatate în urma controlului, legate de veselă, de modul cum se face sterilizarea, precum şi la modul în care se face dezinfecţia. ”Vesela este în cantitate insuficientă, deteriorată; sterilizarea se face centralizat, utilizând vapori sub presiune şi căldura uscată, cu excepţia secţiei pediatrie unde se utilizează căldura uscată pentru sterilizarea biberoanelor; la ora controlului, asistenta dieteticiană a înregistrat în Registrul de evidenţă a sterilizării, 2 două manopere care nu s-au efectuat (cu termen de finalizare după ora controlului); există proceduri operaţionale pentru efectuarea operaţiunilor de curăţare şi dezinfecţie, respectiv pentru asigurarea şi înlocuirea lenjeriei”, se mai arată în comunicatul DSP Dâmboviţa, cu privire la controlul efectuat la Spitalul Găeşti.

În urma controlului au fost aplicate sancţiuni şi au fost dispuse măsuri legate de sterilizare. ”DSP Dâmboviţa a interzis utilizarea sterilizării prin căldură uscată în sterilizarea centrală şi a aplicat sancţiuni contravenţionale, conform HG 857/2011, medicului şef secţia medicină internă, asistentelor şefe din secţiile pediatrie şi medicină internă, asistentei dieteticiene şi asistentei de igienă din cadrul CPIAAM (Compartimentului de Prevenire Infecţii Asociate Actului Medical, n.r.)”, menţionează sursa citată. AGERPRES