Consilierii judeţeni şi-au dat acordul pentru preluarea Spitalului Orăşenesc Bumbeşti-Jiu

spit bumbesti jiu.jpgConsilierii judeţeni au aprobat vineri acordul de cooperare între Consiliul Judeţean Gorj şi Consiliul Local Bumbeşti-Jiu, în vederea organizării şi funcţionării serviciului public de sănătate prin preluarea Spitalului Orăşenesc Bumbeşti-Jiu ca secţie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Potrivit proiectului de hotărâre, acordul de preluare a unităţii spitaliceşti va presupune şi preluarea ansamblului de atribuţii şi competenţe în ceea ce priveşte managementul asistenţei medicale din sarcina Consiliului Local Bumbeşti-Jiu în cea a Consiliului Judeţean. Drept urmare, unitatea îşi va pierde personalitatea juridică, iar reprezentantul conducerii îşi va pierde funcţia din fruntea spitalului, urmând să devină şef de secţie.

Preşedintele CJ Gorj şi totodată iniţiatorul proiectului de hotărâre, Ion Călinoiu, a declarat că transformarea spitalului din Bumbeşti-Jiu în secţie externă a celui din municipiul Târgu-Jiu ar asigura şi realizarea unei strategii unitare în sistemul sanitar gorjean. Acesta a exemplificat motivele pentru care preluarea unităţii spitaliceşti ar fi una benefică pentru sistemul sanitar judeţean.


“În prezent, Spitalul Orăşenesc Bumbeşti-Jiu deserveşte aproximativ 30.000 de locuitori şi a beneficiat, în ultima perioadă, de lucrări de reabilitare şi modernizare în sumă de aproximativ trei milioane lei, iar în ultimul trimestru al anului 2010 s-a investit în aparatură medicală performantă suma de două milioane lei. De asemenea, trebuie ţinut cont de faptul că pe raza oraşului funcţionează Uzina Mecanică Sadu -unitate specializată în fabricarea muniţiei de infanterie, şase cariere de prelucrare a rocilor din granit, două şantiere de construcţii hidroenergetice, precum şi un parc industrial în care îşi desfăşoară activitatea mai multe societăţi comerciale”, a spus Călinoiu.


Acesta a mai dat asigurări că personalul care lucrează în prezent la spitalul din Bumbeşti-Jiu îşi va păstra locul, reducerile fiind făcute în cazul în care unitatea ar fi fost reprofilată şi transformată în cămin de bătrâni, iar finanţarea va fi asigurată în aceleaşi condiţii ca şi până acum de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. În ceea ce priveşte cheltuielile curente cu utilităţile, reparaţii şi viitoare investiţii la spital, acestea vor fi suportate de către Consiliul Judeţean împreună cu cel local din Bumbeşti-Jiu. El nu a putut preciza însă dacă numărul secţiilor actualului spital din Bumbeşti-Jiu va putea fi menţinut după preluarea propriu-zisă.


Spitalul Orăşenesc Bumbeşti-Jiu şi Spitalul Orăşenesc Sfântul Ştefan din oraşul Rovinari au fost propuse de Ministerul Sănătăţii pentru reprofilare la începutul lunii februarie, în vederea reorganizării sistemului spitalicesc din ţară. Din acel moment, autorităţile locale din cele două oraşe, alături de cele judeţene, au făcut numeroase demersuri şi adrese la Ministerul Sănătăţii pentru a evita transformarea celor două unităţi în cămine de bătrâni, fiecare administraţie locală scoţând în evidenţă beneficiile pe care le au cele două spitale în zonele unde sunt dispuse.


În luna martie, Guvernul a
aprobat o ordonanţă de urgenţă în care spitalul din Rovinari nu mai figura pe lista celor care urmau să fie reprofilate, rămânând astfel doar cel din Bumbeşti-Jiu. În prezent, unitatea spitalicească din Bumbeşti-Jiu are o capacitate de spitalizare de 128 de paturi, repartizate pe cinci secţii de specialitate şi trei compartimente. De asemenea, spitalul dispune de laborator de analize medicale, laborator de analize medicale, farmacie, cameră de gardă, punct de transfuzii, cabinet de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale, bloc operator, iar pentru urgenţe, la nivelul spitalului este organizată camera de garda, transportul de urgenţă fiind asigurat de Serviciul Judeţean de Ambulanţă Târgu-Jiu prin staţia de salvare de la nivelul spitalului. AGERPRES