Congresul Național Bolile Cronice Netransmisibile ajunge, anul acesta, la cea de-a VI-a ediție și va pune accentul pe câteva concepte esențiale, în vederea stabilirii premiselor medicinei viitorului: Medicina 4P: Predicție, Prevenție, Personalizare, Participare. Evenimentul se va desfășura între 24-25 februarie, la București. La Congres sunt așteptați medici primari, specialiști și rezidenți din: diabetologie, nutriție, boli metabolice, cardiologie, neurologie, pneumologie, oncologie, medicină de familie, și din alte specialități conexe.

 Cel de-al VI-lea Congres Național Bolile Cronice Netransmisibile pune în centru colaborarea interdisciplinară, noutatea și dezbaterea progreselor în managementul bolilor cronice netransmisibile, conform standardelor moderne. Evenimentul va reuni cei mai importanți lideri de opinie din domeniu, care vor dezbate tematica inovației și a statisticilor globale referitoare la evoluția și controlul celor mai răspândite boli cronice netransmisibile: bolile cardiovasculare, bolile cerebrovasculare, diabetul, obezitatea, cancerul, bolile pulmonare cronice, făcând din eveniment o sursă de informare esențială pentru profesioniști.

“Managementul bolilor cronice netransmisibile vizează mai mulți factori importanți, aflați în relație atât cu specialitățile medicale implicate în domeniu, cât și cu respectarea tendințelor internaționale și cu educația profesională de elită. Mai mult decât atât, în acest domeniu, se discută foarte mult și despre promovarea adoptării unui stil de viață care să ajute la prevenirea apariției bolilor cronice netransmisibile. De aceea, obiectivul central al Congresului BCN 2017 este cel de a aborda multidisciplinar bolile cronice netransmisibile, de a implica specialiști din cât mai multe domenii în cadrul dezbaterilor, cărora le va reveni un rol diferit, dar egal ca importanță în practica medicală, în abordarea, informarea și ghidarea pacienților”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.

Pe plan mondial, peste 38 de milioane de persoane mor, anual, din cauza bolilor cronice netransmisibile, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății. Dintre acestea, bolile cardiovasculare sunt responsabile pentru cele mai multe decese (17,5 milioane), urmate de cancere (8,2 milioane), boli respiratorii (4 milioane) și diabet (1,5 milioane).

Fumatul, sedentarismul și abuzul de alcool, alături de o dietă nesănătoasă sunt factorii principali de risc în apariția bolilor cronice netransmisibile, mai arată datele.

Fără intervenții moderne, povara bolilor cronice netransmisibile va crește, punând în pericol dezvoltarea economică și sustenabilitatea sistemelor medicale din întreaga lume, avertizează specialiștii. De aceea,  la nivel global, în 2012, au fost stabilite obiective de reducere a mortalității asociate bolilor cronice netransmisibile, de la 70% la 25%, până în anul 2025.

Prioritizarea controlului bolilor cronice netransmisibile, consolidarea sistemelor de sănătate, promovarea și creșterea nivelului cercetării și buna monitorizare a tendințelor de răspândire a bolilor cronice netransmisibile, sunt obiective globale în domeniu, arată specialiștii.

Potrivit unui plan global de acțiune împotriva bolilor cronice netransmisibile3, există 9 priorități, care trebuie atinse până în 2025: creșterea accesibilității tehnologiei moderne, la 80%; cel puțin 50% din populația vizată trebuie să primească terapie preventivă pentru infarct și atac cerebral; reducerea pe cât posibil a cazurilor de diabet și de obezitate; reducerea de 30% a consumului de sare; reducere până la 10% a consumului de alcool; reducerea de 25% a prevalenței hipertensiunii arteriale; reducerea de 30% a fumatului; reducerea cu 10% a prevalenței sedentarismului și reducerea de 25% a deceselor premature la segmentul de vârstă 20-70 de ani, asociate bolilor cardiovasculare, cancerelor, diabetului și bolilor respiratorii cronice.

Congresul Național Bolile Cronice Netransmisibile 2017 va avea loc la Hotel Crowne Plaza, București. Co-președinții evenimentului vor fi: prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române și acad. Maya Simionescu. Organizator științific: Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Pentru înscrieri, accesați secțiunea specială de pe site-ul evenimentului: http://bolicronice-netransmisibile.ro/inscriere.php. Evenimentul este creditat cu puncte EMC.