Conferința “Inovație pentru Viață” dezbate la Iași, București, Cluj-Napoca și Timișoara noutăți legate de progresul în oncologie

Conferința de presă tip dezbatere „INOVAȚIE pentru VIAȚĂ”, desfășurată în Iași și în alte trei orașe din țară – București, Cluj-Napoca și Timișoara – are drept scop dezbaterea modului în care inovația și progresele realizate în oncologie permit noi abordări în îngrijirea pacienților din România, diagnosticați în stadii avansate, așa cum se întâmplă, deseori, în cazul cancerului bronhopulmonar sau al cancerului ovarian, oferind, astfel, șanse mai mari pentru creșterea ratei de supraviețuire.

Succesul terapiilor în patologia oncologică depinde de trei mari factori: boala canceroasă, stadiul în care surprinzi boala la momentul diagnosticului, șansele fiind mai mari cu cât boala este identificată în stadii incipiente, este vorba despre tipul histologic, tipul molecular al tumorilor. Celula canceroasă prezintă o serie de capacități care o fac formidabilă, foarte dificil de învins în toate punctele de vedere și astăzi, de aceea lupta cu succes împotriva cancerului se duce multidisciplinar, în care cercetarea fundamentală, analiza moleculară a tumorilor maligne asigură o abordare individualizată a tumorii pentru bolnav. Astăzi este din ce în ce mai valabil conceptul că fiecare bolnav, chiar cu același tip de cancer, își dezvoltă propria sa tumoră care are propriul răspuns la o terapie. Iar spre aceasta țintim astăzi.”, a declarat Prof. dr. Lucian Miron, Medic primar Oncologie Medicală, Șef Secție Oncologie Medicală, Institutul Regional de Oncologie Iași.

Progresele din domeniul oncologiei au o contribuție importantă și din punctul de vedere al diagnosticării precoce, prin prisma identificării unor mutații genetice specifice. Identificarea mutației genelor BRCA1 și BRCA2 a fost inițial considerată ca un factor care releva creșterea riscului de apariție a cancerului de sân și a cancerului ovarian.4 Ulterior s-a dezvoltat o clasă terapeutică dedicată – inhibitorii PARP (inhibitor al enzimelor poly (ADP-riboză) de tip polimerază), care se adresează specific acestui subtip de paciente cu mutație BRCA1 sau BRCA2.5 Astfel, BRCA1 sau 2 este un factor prognostic în ceea ce privește evoluția cancerului și în aceeași măsură este un factor predictiv al răspunsului la terapiile țintite.6

Dezvoltarea de noi terapii care utilizează sistemul imunitar al organismului pentru a lupta împotriva cancerului (imunoterapii) sau terapiile moleculare țintite, prin individualizarea îngrijirii, precum și prin reducerea expunerii la chimioterapie înseamnă și un impact pozitiv asupra calității vieții pacienților cu cancer, potrivit specialiștilor.

Inovația și progresul se reflectă și în abordarea diagnosticului și terapiei cancerului pulmonar, cel mai frecvent diagnosticat la nivel global, privit astăzi, de specialiști ca o afecțiune heterogenă. Cercetările arată că există o varietate de mecanisme care contribuie la dezvoltarea tumorilor în cancerul pulmonar, iar în prezent este folosită în mare măsură caracterizarea moleculară pentru evaluarea opțiunilor de tratament.

Capacitatea de a caracteriza din punct de vedere molecular cât mai precis pacienții care au diferite tipuri de cancer pulmonar, pe baza mutațiilor genetice (EGFR, ALK, KRAS, mutual exclusive), și de a anticipa răspunsul lor la terapii specifice, oferă o abordare mai sigură și mai eficientă în tratamentul cancerului pulmonar.8 Astfel, este posibilă, pe de-o parte, abordarea terapeutică în fazele incipiente ale afecțiunilor, cu rezultate foarte bune din punctul de vedere al ratei de supraviețuire9, iar pe de altă parte, se poate stabili un algoritm de tratament diferențiat în funcție de tipul tumorii.10

Conferința „INOVAȚIE pentru VIAȚĂ” face parte dintr-un proiect derulat la nivel național în Iași, București, Cluj-Napoca și Timișoara în contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului 2017, dedicat creșterii gradului de conștientizare și educării opiniei publice cu privire la nevoia continuă de inovație în medicină și în oncologie în mod particular, mergând de la un diagnostic cât mai precis, continuând cu îmbunătățirea managementului terapeutic, deziderate care contribuie la creșterea supraviețuirii și a calității vieții pacienților cu cancer.