Cea de-a 4-a ediție a Conferinței Naționale de Somnologie Pediatrică cu participare internațională, care a avut loc în perioada 30 iunie- 1 iulie la București, a reunit 200 de medici din diferite specialități pediatrice și specialități dedicate vârstei adulte. Multidisciplinaritatea și continuumul vârstei pediatrice către vârsta adultă au reprezentat astfel reperele esențiale ale manifestării. Devenită deja o tradiție în calendarul evenimentelor științifice pediatrice din România, conferința a fost organizată de Asociația pentru tulburările de somn la copii și adolescenți, sub egida Clubului Regal al Medicilor.

Partenerii Științifici – Societatea Română de Pediatrie, Societatea Română de Pneumologie și Secțiunea de Somnologie și Ventilația Non-Invazivă a SRP, Asociația Medicilor de Familie din București și Asociația Română de Psihiatria Copilului și Adolescentului și Profesii asociate – au susținut calitatea evenimentului, subliniind în același timp necesitatea dezvoltării și în țara noastră a somnologiei pediatrice și formării de specialiști în acest sens.

La deschiderea evenimentului, alături de dr. Mihaela Oros – președintele fondator al Asociației pentru Tulburările de Somn la Copii și Adolescenți- au participat: conf. dr. Dan Ulmeanu – președintele Clubului Regal al Medicilor, prof. dr. Ruxandra Ulmeanu – președintele Societății Române de Pneumologie și prof. dr. Florin Mihălțan – coordonatorul Programului Național al Competenței de Somnologie.

Lucrările conferinței au abordat aspecte diferite ale fiecărei specialități, reflectând o dată în plus complexitatea și unicitatea fiecărui pacient. În cadrul sesiunilor interactive, prezentările au adus în atenție cele mai recente recomandări naționale și internaționale, rezultate recente și noutăți în terapia diferitelor afecțiuni. Astfel, speakeri veniți din centre universitare din toată țara, cu experiență în practica clinică, au vorbit despre diagnosticul genetic (dr. Vasilică Plăiașu), rutinele de somn (dr. Cristina Anghel), parasomniile (dr. Daniela Boișteanu) și apneea obstructivă în timpul somnului (Doina Todea, Sânziana Lovin, Tamara Marcovici). Plecând de la zonele anatomoendoscopice de interes (dr. Răzvan Hainăroșie), au fost prezentate și opțiunile de diagnostic atât la copii, cât și la adulți – examenul fibroscopic nazo-faringo-laringian (dr. Sorina Dindere), bronhoscopia (prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, dr. Corina Borcea), dar și subiecte mai rar abordate cum ar fi siesta (prof. dr. Florin Mihălțan) sau sindromul Munchausen by proxy (dr. Daniela Păcurar). O atenție specială a fost dedicată patologiei neuromusculare cu implicații în patologia somnului atât în ceea ce privește diagnosticul, cât și opțiunile terapeutice reunite în propunerea de abordare proactivă și implementarea unui standard de îngrijire și la noi în țară. A fost astfel subliniată importanța abordării multidisciplinare (dr. Diana Epure), insuficiența respiratorie cronică (dr. Lavinia Davidescu), rolul polisomnografiei și ventilației non- invazive (dr. Valeria Vlăsceanu), investigațiile în stare de veghe și somn, dar și rolul terapiei de susținere a tusei și terapia BiPAP (dr. Mihaela Oros). Patologia neurologică frecvent intricată cu cea a somnului a fost extinsă și în prezentări ale sindromului hipoton (dr. Nina Butoianu), sau capcane de diagnostic (dr. Oana Tarta-Arsene). Numeroase cazuri clinice au subliniat diferitele aspecte legate de diagnosticul și tratamentul căilor respiratorii și malocluzie (dr. Marinela Bănică), encefalita Rasmussen (dr. Daniela Ștefănescu), capcane de diagnostic în sindromul de apnee în somn la copii (dr. George Lungu) și sinuzitele în practica pediatrică (dr. Dan Gheorghe). În cadrul Conferinței au fost prezentate și noutățile de tratament vizavi de metoda insuflației nazale (dr. Irvin Chira) și tratamentul cu melatonină (dr. Magdalena Sandu).

O noutate în perspectiva de abordare în ceea ce privește comunitatea adulților care îngrijesc copii a fost prezența dr. Valentina Secară cu prezentarea “Relația dintre tipul de atașament al copilului și profesioniștii ce intră în contact cu acesta”, iar impactul pe termen lung a fost detașat și în zona nutrițională prin importanța proteinelor în dezvoltarea copiilor și programarea metabolică (dr. Mihaela Oros). Dr. Cristina Crintea a vorbit participanților despre misiunea și viziunea Clubului Regal al Medicilor.

A doua zi a conferinței a beneficiat de prezența speakerilor internaționali, personalități ale lumii medicale cu vastă experiență clinică și de cercetare, mai ales în domeniul somnologiei pediatrice. Prof. Reinhold Kerbl (Austria) a prezentat date din parcursul cercetărilor și campaniilor dedicate creșterii gradului de conștientizare asupra sindromului morții subite la sugari și recomandările actuale în acest sens. Prof. Stijn Verhulst (Belgia) a prezentat aspectele practice ale recomandărilor ghidului ERS asupra sindromului de apnee în somn de tip obstructiv la copii, iar prof. Alp Demireller a vorbit despre chirurgia ORL în apnee de somn și despre o nouă tehnică disponibilă în acest moment, ce constă în stimularea nervului hipoglos. Afectarea cardiacă în apneea de somn la copii, atât de importantă și cu impact pe termen lung, a fost prezentată de dr. Ioana Gheorghiu, iar în sesiunea practică din finalul conferinței a fost exemplificată funcționarea aparatului de susținere a tusei (cough assist).