farmacie.jpgColegiul Farmacistilor din Romania face apel la Guvernul Romaniei sa deschida usa dialogului, intrucat, fiind puse la zid de Executiv, farmaciile se vor vedea nevoite sa-si caute dreptate in fata Presedintiei, Parlamentului, instantelor judecatoresti si institutiilor europene, atrage atentia Colegiul intr-un comunicat remis marti.

Documentul mai precizeaza ca, in ce-l priveste, Colegiul Farmacistilor va face demersuri catre toate aceste institutii pentru a se apara de ceea ce el considera ca este un abuz de putere a statului.

Guvernul a decis, saptamana trecuta, sa mareasca termenul de plata a facturilor emise de farmaciile aflate in contract cu casa de asigurari de sanatate, de la 60 de zile la 210 de zile. Mai mult decat atat, a stabilit ca masura sa se aplice retroactiv, incepand din iunie 2009! In consecinta, se mai arata in comunicat, sapte luni de acum inainte, farmaciile ar trebui sa plateasca lunar medicamentele pe care le achizitioneaza, taxele si impozitele catre bugetul de stat, T.V.A.-ul, salariile, chiriile si utilitatile, fara sa incaseze nimic .

Totodata, Colegiul aminteste ca, incepand din iunie, casele judetene de asigurari au facut plati la cota de avarie, pentru medicamentele compensate si gratuite, platile efectuate catre farmacii fiind la un minim istoric. Medicamentele eliberate de farmacii pentru programele nationale de sanatate nu au mai fost achitate de casele judetene de asigurari incepand din martie. Ca urmare, dupa cum avertizeaza comunicatul, aceasta situatie va avea consecinte dramatice in privinta asigurarii cu medicamentele necesare a tuturor pacientilor si in special a celor cu boli cronice, grave, din categoria celor incluse in programele de oncologie, diabet, hepatita etc., pentru care asigurarea tratamentului necesar este vitala. Consiliul National al Colegiului Farmacistilor considera aceasta decizie, pe care Guvernul a luat-o fara consultarea partenerilor sociali, ca fiind iresponsabila si care va duce farmaciile, rapid, in imposibilitatea de a functiona si implicit de a nu putea elibera medicamente pacientilor.

In aceasta perioada de grava criza financiara si economica, masurile sectoriale trebuiesc luate cu intelepciune si tinand cont de toate efectele pe care acestea le-ar putea produce, sunt de parere reprezentantii farmacistilor.


In opinia Colegiului, inchiderea farmaciilor, cu consecintele grave in privinta asigurarii cu medicamente a populatiei si punerea in grea dificultate a distribuitorilor si a producatorilor de medicamente, nu va aduce vreun beneficiu tarii si romanilor in aceasta perioada de criza. Reprezentantii Colegiului spun ca, deja, o treime dintre farmaciile din Romania se confrunta cu mari dificultati financiare, fiind in stare de insolventa. Acestia afirma ca primii care vor avea de suferit sunt si cei mai vulnerabili, adica farmaciile din mediul rural si pacientii acestora. Colegiului Farmacistilor sustine ca suma de 2.800 de milioane lei, cu care s-a laudat Guvernul ca i-ar fi alocat sistemului sanitar, este pielea ursului din padure, adica este vorba de bani virtuali, care vor fi decontati din bugetul anului 2010.AGERPRES