Astarastoae_vasile_.jpgAbordarea responsabilitatii medicale este, in prezent, in Romania, incoerenta, fara un fundament teoretic si de aici rezulta si inconsistenta practica, a afirmat presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoae, cu prilejul adunarii generale a CMR.

Potrivit acestuia, propunerea de introducere a caii extrajudecatoresti de acoperire a prejudiciului in cazul culpei medicale are drept scop sa fereasca pacientul de un conflict din lumea medicala.

„Asta nu inseamna ca doctorii nu mai raspund cand gresesc. Se exclude calea judiciara care este costisitoare, de lunga durata, ceea ce creste insatisfactia atat a medicului, cat si a pacientului, dar si o medicina defensiva”, a explicat prof. dr. Astarastoae.

El a adaugat ca, de aceea, este necesara o comisie de mediere, care sa dispuna de mediatori calificati. Acestia urmeaza sa se adreseze expertilor care stabilesc valoarea prejudiciului, Colegiul Medicilor fiind cel care va acorda sanctiuni. Plata prejudiciilor se va face de catre societatile de asigurari, a precizat presedintele CMR. El a exemplificat cu cazul Ciomu, in care s-a stabilit o despagubire de 150.000 de euro, din care societatea de asigurari a platit numai 15.000 de euro, adica cheltuielile directe, aceasta neonorand si cheltuielile pentru prejudiciu moral.

Propunerea CMR de introducere in legea malpraxisului a caii extrajudecatoresti ar urma sa fie luata in discutie de viitorul Parlament si daca va fi agreata va putea intra in vigoare din mai-iunie 2009, a spus prof. dr. Astarastoae. El a adaugat ca pacientul se poate adresa daca vrea si justitiei.

In prezent, cazurile de culpa medicala sunt analizate de comisiile de disciplina ale colegiilor medicilor, dar si de Comisia de malpraxis a Ministerului Sanatatii. Aceasta din urma ar trebui sa prezinte anual un raport cu situatia culpelor medicale, dar nu o face, a mentionat prof. dr. Astarastoae.

Potrivit dr. Gheorghe Borcean, vicepresedintele CMR, presedintele Comisiei Superioare de Disciplina, in Europa, trend-ul este de a evalua cazurile de malpraxis mai degraba prin mediere si nu in scopul de a blama un medic, ci de a identifica punctele slabe ale sistemului care predispun la greseli. Un sistem sanitar care promoveaza drepturile pacientului ar trebui ca, in evaluarea plangerilor de malpraxis, sa respecte, in conformitate cu recomandarile Consiliului Europei, cateva norme. Intre acestea se numara, potrivit dr. Borcean, elaborarea unei legislatii specifice bazate pe drepturile pacientului, implicarea responsabilitatii unitatilor sanitare mai degraba decat pe cea a medicilor, compensarea prejudiciilor care ar fi trebuit evitate, indiferent de aspecte ca neglijenta, eroare sau omisiune din partea medicului, ceea ce ar facilita procedurile administrative si ar reduce la minimum procedurile juridice.