Cercetătorii spanioli au identificat un nou biomarker, “pSTAT-3 Ser727”, prezent în cancerul renal cu celule clare, unul dintre cele mai frecvente și agresive, care indică șansele pacienților de supraviețuire. Studiul s-a desfășurat în cadrul Institutului de Cercetare Vall d’Hebron (VHIR) din Barcelona și, potrivit cercetătorilor, aduce o schimbare în privința tratamentului.

“Tumoarea aparent cea mai benignă poate atinge nivelul de gravitate al celor mai invazive dacă nivelurile biomarkerului sunt ridicate”, a explicat medicul Anna Meseguer, care a analizat un eșantion de 98 de pacienți tratați la spitalul Hospital Vall d’Hebron, aflați de peste cinci ani sub observație clinică.

Pornind de la prezența biomarkerului într-o mostră tumorală, cercetătorii au constatat că “tumori aparent similare se pot comporta foarte diferit și pot determina supraviețuirea pacienților, care poate oscila între 17 și peste 70 de luni”, potrivit medicului Meseguer.

Cancerul renal cu celule clare (ccRCC) reprezintă cea mai agresivă și frecventă formă de cancer renal și se caracterizează prin lipsă de simptome sau anomalii biochimice pentru detectarea lui. Diagnosticarea și monitorizarea ccRCC necesită permanente și costisitoare examene imagistice care nu permit o diagnosticare precoce a bolii, nici pronosticuri privind evoluția tumorii. Medicii nu dispun de markeri pentru a recomanda cel mai bun tratament, fie nefrectomia (extirparea unui rinichi), totală sau parțială, fie alte tratamente.

După descoperirea biomarkerului “pSTAT-3 Ser727”, cercetătorii doresc să dezvolte folosirea sa curentă. Utilizarea lui în practica clinică ar ajuta mult la stabilirea unui “tratament mai exact în funcție de nivelurile markerului”, a spus medicul Enric Trilla, urolog în cadrul spitalului Hospital Vall d’Hebron.

Cu acest nou marker s-ar putea evita, de exemplu, nefrectomia în cazul pacienților cu tumori mici, cu diametrul sub 4 centimetri, dacă pronosticul este bun, întrucât, în funcție de condițiile pacientului – vârsta înaintată, problemele cardiovasculare și diabetul – extirparea tumorii presupune un risc mai mare decât posibilitate de metastază sau creștere a tumorii. AGERPRES