Cercetătorii James P. Allison şi Tasuku Honjo, câştigătorii premiului Nobel pentru Medicină

Oamenii de ştiinţă James P. Allison şi Tasuku Honjo au câştigat Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină din 2018 ”pentru descoperirea terapiei împotriva cancerului prin inhibarea răspunsului imun negativ”, conform Comitetului Nobel de la Stockholm. Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină este primul anunţat din seria distincţiilor atribuite în fiecare an în această perioadă.
Anunţul a fost făcut de către Thomas Perlmann, secretarul Comitetului Nobel, la Institutul Karolinska din Stockholm, care oferă prestigiosul premiu pentru medicină.
Anul trecut, oamenii de ştiinţă americani Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young au obţinut această distincţie pentru studiul lor privind mecanismele moleculare care controlează ritmul circadian.
Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină a fost atribuit pentru prima dată în 1901 medicului german Emil Adolf von Behring (1854-1917) pentru cercetări asupra seroterapiei şi descoperirea serului antidifteris, care a deschis un nou drum în ştiinţa medicală.
Anul acesta, fiecare premiu valorează 9 milioane de coroane suedeze (1 milion de dolari). Suma va fi împărţită dacă vor exista mai mulţi laureaţi ai unui singur premiu. Potrivit tradiţiei anuale, premiile Nobel vor fi prezentate la 10 decembrie, dată la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel. AGERPRES