Cercetători australieni au dezvoltat un test digital de risc pentru cancerul de piele de “mare precizie”

Cercetători de la QIMR Berghofer Medical Research Institute, din Australia, au prezentat luni un test digital care determină cu “mare precizie” riscul de a dezvolta un melanom de către persoanele cu vârsta de peste 40 de ani în următorii trei ani şi jumătate.

“Testul digital ajută la identificarea acelor persoane cu mai mare probabilitate de a dezvolta un melanom, astfel încât medicul să poată decidă cum să acţioneze”, notează într-un comunicat profesorul David Whiteman, coautor al testului împreună cu Catherine Olsen.

Whiteman a precizat că testul (https://publications.qimrberghofer.edu.au/Custom/QSkinMelanomaRisk) nu se doreşte în niciun caz un substitut al medicului, oferind utilizatorului doar o orientare generală a riscului pe care îl are de a dezvolta un melanom în următoarele 42 de luni.

Studiul finanţat de National Health and Medical Research Council din Australia este publicat luni de revista de specialitate National Cancer Institute. Testul calculează riscul ţinând cont de şapte factori, precum vârsta, sexul sau culoarea părului, printre altele, şi a fost elaborat prin compilarea datelor a 42.000 de persoane.

Melanomul, carcinomul bazocelular şi carcinomul epidermoid sunt cele trei tipuri de cancer de piele cele mai frecvente în lume. AGERPRES