Centru de excelenţă în diagnosticarea malformaţiilor prenatale, la Timişoara

Timişoara este lider de proiect într-o colaborare medicală cu Serbia, prin care se urmăreşte ‘Dezvoltarea unui sistem regional transfrontalier de centre medicale de excelenţă pentru îmbunătăţirea diagnosticului antenatal al malformaţiilor fetale în aria Timişoara-Vârşeţ’.

Potrivit primarului Nicolae Robu , care a semnat marţi cu partenerii sârbi contractul de finanţare al proiectului, realizarea investiţiei depăşeşte două milioane de euro şi se face cu bani din fonduri nerambursabile, prin Programul IPA de cooperare transfrontalieră România-Serbia.

“Din aceşti bani, peste 1,9 milioane de euro sunt fonduri nerambursabile. Părţii române, care este lider de proiect, prin secţia de Obstretică-ginecologie a Spitalului Municipal de Urgenţă Timişoara, îi revine un cuantum de peste 1,5 milioane de euro, din care trebuie să plătească 2% , restul fiind susţinut din fondurile nerambursabile, iar partea sârbă beneficiază de circa 500.000 de euro, din care 425.000 de euro sunt finanţări nerambursabile”, a declarat Nicolae Robu marţi, într-o conferinţă de presă.
Reprezentanţii municipalităţii timişorene susţin că apropierea geografică a oraşelor Timişoara şi Vârşeţ permite utilizarea integrată a infrastructurii de asistenţă medicală şi pentru aceasta este nevoie de iniţierea unor colaborări bilaterale, de sprijin pentru iniţiative comune, inclusiv cooperare între cei doi furnizori de servicii de sănătate. Aceasta presupune armonizarea achiziţionării şi folosirii de echipamente medicale, planificarea infrastructurii comune de cercetare, crearea de reţele online, crearea unui sistem online comun în domeniul diagnosticării şi coordonării pacienţilor.

Ca obiective de ordin general ale proiectului, Robu a enumerat: dezvoltarea unui sistem regional transfrontalier de centre medicale de excelenţă în domeniu, asigurarea unei dezvoltări socio-economice echilibrate şi îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor din zona Timişoara-Vârşeţ, creşterea calităţii actului medical prin creşterea competenţelor şi abilităţilor personalului medical implicat şi creşterea nivelului de educaţie pentru sănătate al populaţiei.

Centrul de la Timişoara va beneficia de modernizarea unei construcţii P+1E. Pentru dotare se va achiziţiona aparatură super-performantă: ecografe 3D şi 4D, procesor de ţesuturi, aparat automat de colorare, aparat de biochimie, spectrofotometru. Se va implementa şi un sistem de cercetare comun pentru malformaţii fetale, dar şi asupra cauzelor apariţiei acestora, elaborându-se şi un plan comun de acţiune.
Malformaţiile congenitale (defecte la naştere) sunt anomalii de funcţionare ale organismului, morfologice sau metabolice, prezente la naştere sau în prima perioadă de viaţă a copilului. Apar cu o frecvenţă de 2-3% din totalitatea naşterilor şi sunt cauzate fie de materialul genetic al părinţilor, direct sau prin mutaţii genice, fie sub acţiunea unor factori din mediul exterior, numiţi teratogeni.
Spitalul de Copii “Louis Țurcanu” din Timişoara a dezvoltat un proiect similar cu Ungaria, pentru prevenire şi tratare a bolilor genetice rare invalidante încă în perioada prenatală, în proiect fiind atraşi aproape un milion de euro.

Mamelor însărcinate în 8-10 săptămâni sau 14-16 săptămâni li se pot adresa medicilor pentru depistarea precoce a unor astfel de boli, precum hemofilia, talasemia, mucoviscidoza, hipotiroidismul congenital sau sindromul Down, care pot impieta invalidant, viaţa copiilor. AGERPRES