Cei mai buni o mie de chirurgi ai lumii vor fi prezenti in 2011 la Moinesti

cotirlet_adrian_.JPGPentru prima oara in istoria Asociatiei Nationale de Chirurgie, infiintata in 1893, un congres medical cu participare internationala nu se va mai desfasura intr-un centru universitar. Al VII-a Congres a Asociatiei Romane de Chirurgie Endoscopica, din 2011, va fi gazduit de Spitalul Municipal Moinesti si Slanic Moldova.

“In competitie s-au inscris Oradea-Baile Felix, Craiova, Sibiu-Paltinis si Moinesti-Slanic Moldova. Am fost sustinuti in demersul nostru de trei somitati medicale: Irinel Popescu, Antonello Forgione (Milano) si Adrian Lobontiu (Paris). Pe plan local suntem sustinuti de Colegiul Medicilor, Consiliul Local Moinesti, Consiliul Local Slanic Moldova si Consiliul Judetean. Peste o mie de medici din toata lumea vor veni la Moinesti. Practic, elita chirurigiei laparoscopice va fi la noi”, a afirmat doctorul Adrian Cotarlet, managerul SMU Moinesti.

El spune ca “este o recunoastere a scolii laparoscopice din Moinesti” si ca “la Spitalul Municipal de Urgenta avem 166 de operatii reusite cu bolnavi care prezentau probleme la anestezie, la terapie intensiva insa numai in echipa am putut face astfel de operatii de risc. Le multumesc colaboratorilor mei, multumesc echipei medicale de la Moinesti”, a mai spus doctorul Cotarlet.

O alta noutate pentru Spitalul Municipal Moinesti este ca va semna un protocol de colaborare cu Spitalul European “Georges Pompidou” din Paris pe programul Telemedicina. “Am stabilit prima legatura video cu cei din Paris. Scopul acestei legaturi este de a putea face in timp optim anumite schimburi de idei, se vor putea transmite ecografii, radiografii, vor putea fi urmarite anumite interventii chirurgicale si de la noi si de la ei. Exista premisele incheierii unui proiect de anvergura intre cele doua spitale si dorim sa accesam anumite fonduri europene pentru achizitionarea de echipamente ultra moderne. Cei de la Spitalul European vor veni impreuna cu Universitatea Paris Sud iar noi cu Universitatea Bacau”, a afirmat Adrian Cotarlet.