Cartel ALFA cere ca ponderea cheltuielilor publice pentru sănătate trebuie să ajungă la 6% din PIB

cartel alfa.jpgPonderea cheltuielilor publice pentru sănătate trebuie să ajungă la 6% din Produsul Intern Brut (PIB), deoarece numai un sistem social de sănătate poate asigura condiţiile de eficienţă, echitate şi calitate ale serviciilor, se arată într-un comunicat remis luni de Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA”.

“Creşterea finanţării sistemului sanitar trebuie realizată prin creşterea ponderii în PIB a cheltuielilor publice pentru Sănătate la 6%. De asemenea, se impune creşterea încasărilor la bugetul asigurărilor, printr-un proces mai bun de colectare. Nu în ultimul rând, un alt obiectiv al reformei din Sănătate trebuie să vizeze cheltuirea eficientă a resurselor colectate. Casele de Asigurări de Sănătate trebuie să fie independente, administrate de reprezentanţii contribuabililor (patronate, sindicate) cu o participare minimă din partea guvernului, proporţional cu nivelul contribuţiei din bugetul de stat la fondul asigurărilor de sănătate”, se arată în comunicatul citat.
CNS Cartel ALFA solicită, totodată, introducerea unui pachet minim de servicii medicale, care să se adreseze întregii populaţii.

“Pachetul de bază trebuie diferenţiat de pachetul de servicii la care au dreptul asiguraţii. Acesta din urmă se regăseşte în momentul de faţă sub forma Normelor la Contractul Cadru”, se mai spune în comunicat.

Potrivit “Cartel ALFA”, măsurile de reformă în sănătate propuse de guvern să facă obiectul unei dezbateri publice serioase, cu toţi actorii implicaţi, înainte de a fi adopate, astfel încât rezultatul să fie o reformă care să asigure un sistem social de sănătate capabil să ofere servicii de calitate, în condiţii de eficienţă şi echitate pentru toţi.AGERPRES