Cancerul pulmonar, o boala cu incidenta mare la barbatii romani

Dintre toate tipurile de cancer, cel pulmonar cauzeaza anual cel mai mare numar de decese, cu peste 1,2 milioane de cazuri inregistrate la nivel global, a declarat luni conf. dr. Tudor Eliade Ciuleanu, la workshop-ul cu tema “Noiembrie-Luna de lupta impotriva cancerului pulmonar”.

Statisticile referitoare la acest tip de maladie arata ca, in lume, o persoana moare de cancer pulmonar la fiecare 30 de secunde. Cancerul pulmonar tinde sa fie stigmatizat din cauza conceptiei ca este autoprovocat, noua din zece cazuri fiind corelate cu fumatul pe o perioada indelungata.

In Romania, incidenta cancerului bronhopulmonar comparativ cu alte tipuri de tumori canceroase este ridicata, cu peste 7300 de cazuri noi inregistrate anual. Cancerul pulmonar reprezinta cel mai frecvent tip de cancer ce afecteaza barbatii romani. In cazul femeilor, aceasta maladie ocupa locul patru in ceea ce priveste incidenta, dupa cancerul de tip mamar, de col uterin si colorectal.

“Diagnosticul timpuriu este extrem de important in cazul acestui tip de cancer. Practic, pacientii descoperiti in stadiul I al bolii au intre 60 si 80% sanse de supravietuire. De asemenea, este foarte important accesul pacientilor la metode de tratament inovatoare, printre care se numara inclusiv terapia moleculara tintita” a declarat conf. dr. Tudor Eliade Ciuleanu.

“Cancerul pulmonar” este un termen general care se refera la diferite tumori ce se dezvolta la nivelul aparatului respirator. Cancerul pulmonar fara celule mici este un tip de cancer care poate fi subimpartit in carcinom epidermoid, carcinom cu celule mari (clare) si adenocarcinom (ce include si carcinomul bronhiolo-alveolar). Selectarea unui tratament adecvat depinde de evaluarea corecta a tipului tumoral, de stadiul de dezvoltare al tumorii si de extinderea sa. AGERPRES