farmacie2.jpgFederaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), membru al Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC-RO), semnalează cu îngrijorare lipsa din multe farmacii a medicamentelor din programul de oncologie.

Potrivit unui comunicat transmis joi, este vorba despre acele terapii denumite de linia a II-a, care sunt aprobate de Comisia de Oncologie de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Fondurile pe anul 2010 alocate de casele judeţene de asigurări de sănătate au fost epuizate, o mare parte dintre farmaciile din judeţele Neamţ, Vaslui, Vrancea, Braşov, Galaţi şi Cluj nu mai eliberează reţete compensate, ceea ce va avea efecte dezastruoase asupra reuşitei tratamentului recomandat de medici pacienţilor oncologici.


„După ce bolnavii aşteaptă luni la rând să fie aprobat tratamentul, timp în care boala evoluează, nu îşi mai găsesc medicamentele în farmacii. Motivele sunt diverse: fie că farmaciile au eliberat aceste medicamente, iar CNAS a întârziat primirea şi decontarea acestor reţete, fie perturbări în distribuţia acestor medicamente datorate exporturilor paralele, încurajate de lipsa legislaţiei care să limiteze astfel de practici dăunătoare pacienţilor din România. Pentru că viaţa acestor pacienţi este în pericol, vom lua atitudine radicală”, a declarat Cezar Irimia, preşedinte FABC. În această situaţie se află şi bolnavii de diabet, hepatită şi beneficiarii de transplant renal. FABC solicită public CNAS să găsească urgent soluţii pentru rezolvarea acestor probleme. AGERPRES