analize.jpgMarea majoritate a cazurilor de hipertensiune arteriala au ca origine o boala cronica renala si, de aceea, pentru Ziua Mondiala a Rinichiului din acest an, OMS a ales sloganul „Acesti rinichi minunati”, punand accent pe recomandarea „Pastrati tensiunea arteriala cat mai joasa”, a declarat, miercuri, Mihai Ardeleanu, seful Sectiei nefrologie din cadrul Spitalului de urgenta ”Sfantul Ioan cel Nou” Suceava. Ardeleanu a spus ca acest fapt este relevat de statisticile din ultimii ani, iar din cauza ca la bolile renale simptomele sunt mai putin evidente, la inceput multe persoane sunt diagnosticate deja tarziu, cand apar si complicatiile.

Ziua Mondiala a Rinichiului din 12 martie pune accentul pe tratarea hipertensiunii arteriale ca prevenire a bolilor renale cronice, cunoscut fiind faptul ca, in intreaga lume, 400 – 600 de milioane de persoane sufera de aceste boli, care sunt foarte severe, putand duce pana la deces. Ardeleanu atrage atentia ca aceasta boala este tratabila, iar pentru depistarea bolii renale sunt doua analize obligatorii, respectiv cele pentru determinarea nivelului creatininei si al albuminei din sange. Potrivit sefului Sectiei nefrologie, printre cauzele acestor boli se afla obstructiile tractului urinar, bolile inflamatorii, ereditatea (rinichi polichistic) si bolile specifice civilizatiei noastre, diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala. Avand in vedere ca anul trecut, in judetul Suceava, existau 17.384 persoane cu diabet zaharat si 64.541 persoane cu hipertensiune arteriala, Ardeleanu apreciaza ca „toti sunt susceptibili de a face boala renala”, la care se alatura obezii, fumatorii si persoanele peste 50 de ani.

„Boala renala nu inseamna deja insuficienta renala, inseamna o lezare a rinichilor, ce poate fi reversibilla sau ireversibila. Trebuie tratata cu multa constiinciozitate si competenta. Primul obiectiv este scaderea tensiunii arteriale, apoi reducerea albuminei, reducerea sarii din alimentatie, controlul constant al glicemiei, al grasimii si anemiei, evitarea fumatului. Daca se respecta toate acestea, deja lucrurile pot fi proiectate intr-o lumina mult mai buna. Daca nu, bolnavul intra pe dializa, ceea ce nu e extrem de grav, pentru ca la centru avem un spatiu corespunzator, aparatele sunt noi, nu mai lucram in conditii de avarie”, a spus Ardeleanu.

Anul trecut, 368 de persoane au fost supuse dializei la centrul din cadrul Spitalului de urgenta ”Sfantul Ioan cel Nou” Suceava, dintre care 250 au facut hemodializa, iar 21 dializa peritoneala. Mihai Ardeleanu a precizat ca, in judetul Suceava, sunt 27 de persoane cu transplant renal, patru dintre acestea fiind supuse unui transplant de rinichi, in cursul anului trecut, adaugand ca din randul acestor bolnavi nefiind inregistrate decese in 2008.