Biologii, chimiştii şi biochimiştii din sistemul sanitar vor protesta pe 20 aprilie în faţa Ministerului Muncii

Biologii, chimiştii şi biochimiştii din sistemul sanitar vor protesta pe 20 aprilie în faţa Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, nemulţumiţi de “discrepanţele uriaşe de salarizare” create între ei şi medicii de laborator, se arată într-o scrisoare deschisă semnată de 890 de angajaţi din domeniu.

“Vă sugerăm să analizaţi cu atenţie şi memoriul pe care o să-l depunem la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, semnat în acest moment de 890 de biologi, chimişti şi biochimişti din sistemul sanitar, care prezintă exhaustiv realitatea profesiilor noastre în România şi UE. Vă informăm că, în data de 20 aprilie, biologii, chimiştii şi biochimiştii din sistemul sanitar, în mod independent de organizaţia profesională, vor protesta în faţa Ministerului Muncii. Dacă doriţi cu adevărat înţelegerea realităţilor din laboratoarele clinice, vă rugăm să ne primiţi la un dialog direct”, precizează semnatarii scrisorii.

Conform aceleiaşi surse, biologii, chimiştii şi biochimiştii din sistemul sanitar “s-au trezit brusc în faţa unui destin profesional modificat dramatic” de Legea cadru nr. 153/2017 a salarizării, din cauza unei “abordări arbitrare a complexităţii competenţelor şi muncii” acestora în sistemul sanitar.

“Încercările vădit denigratoare, halucinante, neadevărate şi ofensatoare ale Ministerului Muncii, din ultimele săptămâni, la adresa biologilor şi biochimiştilor din sistemul sanitar, în încercarea populistă, bazată pe lipsa de cunoaştere a importanţei acestora în laboratoarele clinice, de a justifica discrepanţele uriaşe de salarizare create între noi şi colegii medici de laborator, nu reprezintă decât o abordare politicianistă lipsită de orice urmă de umanitate şi înţelegere a stării de fapt”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Potrivit sursei citate, biologii, chimiştii şi biochimiştii din sistemul sanitar din UE, precum şi cei din România sunt profesionişti de înaltă calificare ce ating acest nivel după educaţia universitară şi postuniversitară de specialitate (Licenţă, Masterat profesional şi/sau Doctorat), la care se adaugă obligatoriu diferite specializări medicale conform unui curriculum european pentru medicină de laborator (EC4 European Syllabus).

“Aceste profesii fac parte din politica de reglementare a Uniunii Europene, Directiva 2005/36/ CE a Parlamentului şi a Consiliului European, privind recunoaşterea calificărilor profesionale, revizuită în 2013 (Directiva 2013/55/CE). În toate ţările din Europa, aceşti specialişti cu educaţie medicală sau ştiinţifică (biologi, biochimişti sau chimişti) sunt recunoscuţi ca specialişti medicali de laborator, iar profesia se practică la un nivel complet comparabil în ţările din Europa. Mai mult, în sistemul medical din UE şi SUA, lucrează geneticieni moleculari medicali (absolvenţi de biologie), având o profesie distinctă şi care beneficiază de o salarizare net superioară unui medic de laborator, ceea ce nu e cazul şi în România”, au precizat ei.

În scrisoarea deschisă se mai arată că, dacă astfel de “denigrări ale profesiei şi dezinformări repetitive” s-ar fi făcut în orice altă ţară din UE, ministerul de resort şi-ar fi cerut cu siguranţă scuze oficial.

“Dacă toţi acei olimpici la biologie – naţionali şi internaţionali, cu care v-aţi mândrit în oraşul dumneavoastră, studenţi acum la Biologie Medicală în marile centre universitare ale lumii (Cambridge, Londra, Manchester), vor vedea modul unic în Europa în care România tratează această ocupaţie/profesie, vă întrebăm ‘Ce le veţi spune?’. Ce ministru îşi permite să jignească absolvenţi ai facultăţilor de biologie, minimizând importanţa profesiei de biolog şi considerând-o inferioară celei de medic în privinţa complexităţii şi pregătirii, având în vedere că la momentul actual ei lucrează în universităţi de top din lume şi la NASA, în domenii de cercetare de vârf, cum ar fi oncogenomica, medicina regenerativă, exobiologie sau bioinformatică? Vă informăm, de asemenea, că în lume 24 de premii Nobel în Medicină au fost câştigate de către biologi”, mai precizează semnatarii scrisorii. AGERPRES