Bănățenii diagnosticați cu boala Parkinson și medicii lor sunt invitați să se alieze în lupta cu boala

Una dintre cele mai frecvente tulburări de mișcare din lume, boala Parkinson afectează peste 72.000 de români. În perioada 23-24 mai 2014, Asociația de Luptă împotriva Bolii Parkinson, Societatea de Neurologie din România și compania de comunicare medicală Houston NPA organizează, la Hotel Delpack, Timișoara, cea de-a cincea ediție a conferinței “Abordarea integrată a bolii Parkinson”. Principalul obiectiv al conferinței este acela de a îmbunătăți comunicarea dintre pacienții cu boala Parkinson și componenții echipei medicale responsabile de managementul acestei afecțiuni, crescând, totodată, nivelul de informare al fiecăruia dintre actori.

Evenimentul debutează vineri, 23 mai 2014, când se va sărbători Ziua Pacientului cu Boala Parkinson printr-un workshop dedicat pacienților și îngrijitorilor acestora (fie că este vorba de rude, fie că este vorba de personal specializat). Atelierul va avea un pronunțat caracter practic, încercând să furnizeze participanților nu atât informație medicală, cât instrumente utile pentru a face față cu succes bolii.

Pe agenda workshop-ului sunt cuprinse subiecte precum: Strategii eficiente în lupta cu provocările zilnice ale bolii Parkinson, Dieta corectă a pacientului cu boala Parkinson, Strategii pentru un somn sănătos, Provocările specifice ale îngrijirii pacientului cu boala Parkinson, Cum discutăm despre boala Parkinson. Comunicarea eficientă pacient-îngrijitor-medic, Cum adaptăm locuința la nevoile persoanei cu boala Parkinson, Cum urmărim evoluția zilnică a pacientului cu boala Parkinson.

Accesul pacienților și al rudelor acestora la workshop este gratuit, cu condiția înscrierii prealabile. Detalii la daniela.popescu@houston.ro sau 021.317.09.43.

Pentru cadrele medicale interesate de studiul și managementul bolii Parkinson, organizatorii pregătesc o conferință interdisciplinară, ce va încuraja dialogul dintre specialități precum: neurologie, neurochirurgie, recuperare medicală, kinetoterapie, psihologie, geriatrie, nutriție, logopedie, urologie, medicina de familie). Coordonatorul științific al manifestării este Prof. Dr. Ovidiu Băjenaru, Președintele de Onoare al Societății de Neurologie din România și unul dintre cei mai activi susținători ai Asociației de Luptă împotriva Bolii Parkinson.

Tematica abordată în cadrul conferinței pentru specialiști va fi axată pe diagnosticul și diagnosticul precoce în boala Parkinson, soluțiile terapeutice în managementul fazelor avansate ale afecțiunii și neuroreabilitarea. Printre temele propuse spre discuții amintim: Evoluția simptomelor motorii și non-motorii în boala Parkinson, Opțiuni terapeutice disponibile la nivel național și global, Prevenirea căderilor în boala Parkinson, Efectele secundare ale medicamentelor antiparkinsoniene. Complianța la tratament a pacientului cu boala Parkinson, Afectarea personalității în boala Parkinson, Demența și boala Parkinson, Managementul durerii în boala Parkinson, Recuperarea neuromotorie a pacientului cu boala Parkinson, Stabilirea unei diete corecte pentru pacientul cu boala Parkinson, Terapia ocupațională în boala Parkinson etc.

Taxele de participare pentru profesioniștii în sănătate variază între 40 lei pentru medicii rezidenți și asistenții medicali și de farmacie și 120 de lei pentru medicii specialiști și primari. Participanții care se înscriu până la data de 10 aprilie vor beneficia de reduceri semnificative la taxa de înregistrare. Studenții beneficiază de intrare liberă în limita locurilor disponibile.