Asociaţia Autism Europa Bistriţa atrage atenţia asupra faptului că banii alocaţi prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) pentru decontarea serviciilor psihologice gratuite nu sunt folosiţi, în timp ce părinţii copiilor cu autism şi alte tulburări psihice, dar şi părinţii copiilor cu dizabilităţi sau cu cerinţe educative speciale plătesc evaluările psihologice periodice din buzunarul propriu.

Potrivit celor de la Asociaţia Autism Europa, CJAS Bistriţa-Năsăud a avut la dispoziţie, anul trecut, fonduri de aproximativ 180.000 lei pentru decontarea serviciilor psihologilor, logopezilor şi kinetoterapeuţilor, dar a decontat doar 76 lei.

„Este unanim recunoscut faptul că persoanele cu autism din România nu au acces la servicii psihologice gratuite, nici la terapie de recuperare gratuită, nici la logopedie gratuită şi nici la kinetoterapie gratuită decât sporadic, extrem de insuficient şi mai ales în marile oraşe unde există mai mulţi medici psihiatri pediatri şi neurologi pediatri care pot subcontracta aceste servicii prestate de psihologi şi care pot fi decontate apoi din Fondul Naţional al Asigurărilor de Sănătate. Un exemplu de judeţ în care nu s-au făcut până în prezent eforturi de decontare a serviciilor conexe actului medical este şi Bistriţa-Năsăud, unde cei doi medici aflaţi în contract cu CJAS BN ar fi putut deconta în 2017 servicii psihologice în valoare de circa 180.000 de lei prestate de psihologi clinicieni, logopezi şi kinetoterapeuţi. Totuşi, potrivit unei raportări a CJAS BN, aceştia au reuşit performanţa să deconteze servicii în valoare de 76 de lei”, se arată în comunicat.

Asociaţia precizează că cei 180.000 lei ar fi fost suficienţi pentru decontarea a 2.988 de evaluări psihologice pentru copiii cu nevoi speciale sau 2.988 de şedinţe de psihoterapie, 5.976 de şedinţe de logopedie ori 5.976 de şedinţe de kinetoterapie.

Cei de la Autism Europa Bistriţa au adus la cunoştinţa conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă această situaţie, primind promisiuni că se vor lua măsuri pentru ca aceste servicii să fie oferite prin intermediul policlinicii.

„Asociaţia Autism Europa Bistriţa – Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism ‘Micul Prinţ’ a adus această situaţie la cunoştinţa conducerii Spitalului Judeţean Bistriţa, instituţie care, prin personalul de specialitate din Policlinica Bistriţa, poate oferi aceste servicii, în cantitatea descrisă mai sus, copiilor cu tulburări psihice. În urma discuţiilor, directorul general Gabriel Lazany şi directorul medical dr. Gabriela Deak – medic primar neurolog şi-au exprimat disponibilitatea de a remedia situaţia şi de a face demersurile necesare pentru ca în viitorul cât mai apropiat toţi copiii cu tulburări psihice să beneficieze de servicii psihologice conexe actului medical gratuit, în limita permisă de lege”, se mai arată în comunicatul de presă.

Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ” oferă anual, în medie, 100 de evaluări psihologice gratuite beneficiarilor cu tulburări de spectru autist. AGERPRES