Multimedia

Conferința medicală "Zilele Spitalului Municipal Sf. Dr. Cosma și Damian" Rădăuți


 
  Data publicarii: Joi, 06 Iunie 2013

Conferinţa Naţională “Management Medical Modern în Clinici şi Spitale private”

MMM_private_2013_1.jpgPacientul trebuie să renunțe la dilema “stat sau privat”, când vine vorba de tratarea problemelor medicale. Pentru atingerea acestui nivel există soluții, dar ele trebuie implementate de decidenți, în urma unor discuții aplicate cu toți actorii acestui sistem, aflat într-o continuă stare de degradare. Aceasta a fost una dintre premisele Conferinței Naționale de Management Medical Modern în Clinici și Spitale Private, ajunse la cea de-a treia ediție.

La evenimentul organizat de Oameni si Companii, cu susținerea Alianței pentru Sănătate din România și a Patronatului PALMED, în perioada 20-23 iunie, la Mamaia, au participat numeroși reprezentanți ai clinicilor și spitalelor private. Aceștia au avut ocazia să-și spună păsurile și să caute soluțiile potrivite la problemele ce-i macină, împreună cu factori de decizie din domeniul Sănătății. Printre aceștia s-au numărat dr. Vasile Cepoi, fost ministru al Sănătății, în prezent, consilier de stat în cadrul cancelariei prim-ministrului, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Bușoi, și secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Adrian Pană, care au ascultat cu atenție dilemele participanților și i-au asigurat că vor încerca să le pună în practică sugestiile.

Reorganizarea caselor județene de Sănătate și a acțiunilor CNAS, încurajarea concurenței și permiterea intrării pe piața asigurărilor obligatorii a societăților de asigurare sunt câteva dintre prioritățile guvernamentale enunțate în cadrul conferinței de consilierul de stat Vasile Cepoi. “În acest moment, sunt foarte multe categorii de asigurați pentru care nu plătește nimeni. Bugetul de stat sau bugetele locale trebuie să asigure plata pentru categoriile scutite. Plata pentru coasigurați ar trebui să se facă de asigurat sau de la bugetul de stat. În plus, stabilirea pachetului de bază trebuie facută în funcție de serviciile de sănătate. Totodată, stabilirea pachetului pentru asigurări de sănătate este o decizie politică”, a susținut Cepoi.

“Mă bucur de susținerea politică necesară pentru a rezolva unele dintre problemele acestui sector, în strânsă colaborare cu Ministerul Sănătății și Ministerul de Finanțe, și pentru a creiona politici publice de valoare în Sănătate, plecând de la exemplele din țările în care acest domeniu funcționează la un nivel competitiv. Vom acționa transparent, pentru a înlătura impresia că cele mai multe dintre alocări se fac preferențial și vom avea un aport decisiv în stabilirea strategiei naționale din Sănătate”, a arătat fostul europarlamentar Cristian Bușoi, recent numit șef al CNAS.

Discursul său a venit în contextul în care una dintre concluziile discuțiilor din timpul conferinței a fost că preocupare există, dar că trebuie să existe și voință politică, pentru eliminarea discriminărilor față de furnizorii de servicii medicale, în funcție de forma de proprietate.

La rândul său, secretarul de stat Adrian Pană a insistat pe necesitatea implementării unor noi măsuri legislative, ce să definească în mod clar coordonatele pachetului de bază și să mute centrul de greutate din acest sistem în afara spitalelor. “Eficientizarea trebuie să fie cheia reorganizării sistemului de Sănătate, în care în prezent pacientul este pierdut prin desișul unor acțiuni fragmentare”, a comentat Pană, în cadrul dezbaterilor conduse de președintele Alianței pentru Sănătate din România, Cristian Hotoboc.

Prezent la conferință a fost și președintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM), Marius Savu, care anterior a fost directorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale (ASSM) din cadrul Primăriei Capitalei. Acesta a vorbit despre utilizarea “off-label“ a medicamentelor, adică în afara condițiilor autorizate, o opțiune terapeutică a medicului, care-și asumă răspunderea, pe baza experienței profesionale. Savu a pledat pentru reglementarea utilizării “off-label“ la nivelul Uniunii Europene.

Un semnal de alarmă a tras în cadrul conferinței și reputatul prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, în opinia căruia sistemul de Sănătate este prăbușit și nu mai poate răspunde la nevoile stringente. Potrivit lui Ciurea, medicii români pleacă din cauza salariilor și a condițiilor în care lucrează, iar Ministerul Sănătății ridică din umeri, atunci când vine vorba de finanțare. Pentru că investițiile în sistemul sanitar românesc sunt greu de suportat pentru statul roman, o soluție de salvare ar putea veni din partea privaților, a mai susținut Ciurea, accentuând că un parteneriat public - privat ar putea face ca bolnavul român să ajungă să fie tratat în condiții europene.

La discuțiile dintre autorități și reprezentații clinicilor și spitalelor private, au avut un cuvânt de spus și pacienții, prin intermediul preşedintelui Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu. Pacientul trebuie să beneficieze de serviciile medicale necesare, când și unde are nevoie de acestea, iar autoritățile sunt obligate să facă acest lucru posibil, din resurse proprii (bugetare) sau atrase (private) a fost una dintre ideile principale, desprinse din dezbaterile pe tema relației pacient-sistem.

O colaborare între unitățile sanitare din sistemul de stat și privat este perfect posibilă, astfel încât raportul dintre calitatea serviciilor medicale și costul acestora să fie unul echilibrat, iar pacientul să fie beneficiarul real al unui act medical modern și complet, au fost alte idei ale discuțiilor de la Mamaia. În plus, participanții le-au cerut reprezentanților autorităților să consolideze un sistem în care medicii, personalul medical, să poată face dovada capacităților profesionale și să aibă parte de recunoașterea meritelor profesionale.

Aceasta în condițiile în care, după 20 de ani în care statul a deținut monopolul serviciilor medicale, iar sistemul de Sănătate s-a afundat din ce în mai mult într-o criză financiară și de organizare, clinicile și spitalele private vin să demonstreze că asiguratul, pacientul și personalul medical își doresc și chiar pot avea mai mult. Potrivit participanților, o colaborare între unitățile sanitare din sistemul de stat și privat este perfect posibilă, astfel încât raportul dintre calitatea serviciilor medicale și costul acestora să fie unul echilibrat, iar pacientul să fie beneficiarul real al unui act medical modern și complet.

În prezent, pacienții care au folosit serviciile medicale private spun că diferențele sunt uriașe: condițiile incomparabile, aparatura de ultimă generație și empatia personalului față de dorințele și problemele pacientului sunt reale. De altfel, toate acestea sunt condiții normale, ce lipsesc însă din multe spitale de stat. De asemenea, nivelul de salarizare al personalului medical este mult mai bun în sistemul privat. Alinierea la același standard nu este posibilă, au mai arătat reprezentanții clinicilor și spitalelor private, în lipsa unei voințe politice care să țină cont mai mult de interesul pacientului, decât de votul electoral, și în lipsa unor reglementări clare, care să favorizeze performanța medicală și financiară. Deocamdată, succesele remarcabile din acest sistem par să rămână izolate.

Oprirea situației actuale de degradare progresivă a sistemului de Sănătate și implementarea măsurilor ce să conducă la revitalizarea acestuia sunt imperative, cu atât mai mult cu cât există soluții pentru finanțare, organizare și informatizare. Tocmai de aceea, guvernanții au obligația să analizeze sugestiile concrete și să țină cont de acestea, au mai insistat cei de la clinici și spitale private.
 
Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !
Newsletter

neuroiasi.ro/

Editorial
Un stat diluat de 10 ori
ciurea_alexandru.jpg
Un editorial de Alexandru Vlad Ciurea, publicat pe portalul România Liberă >> Citeste

Analiza
Peste 70.000 de pacienţi sunt trataţi în România de boala Parkinson
parkinson.jpg
Peste 70.000 de pacienţi cu boala Parkinson beneficiază de tratament medicamentos specific, ale cărui costuri lunare individuale se ridică la aproximativ 3.000 de lei, relevă o statistică prezentată de Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi Societatea de Neurologie din România (SNR), organizatori ai celei de a-V-a ediţii a Cursului Internaţional dedicat tulburărilor comportamentului motor, desfăşurată vineri şi sâmbătă în Poiana Braşov. >> Citeste

Compania Saptamanii
Rețeaua Regina Maria semnează un parteneriat pentru dezvoltarea primului spital privat din Cluj-Napoca
regina-maria-logo.jpg
Rețeaua de sănătate Regina Maria inițiază un proiect comun de dezvoltare a primului spital privat integrat la Cluj-Napoca - printr-o investiție totală de 15 milioane de euro. Spitalul, construit de la zero, urmează să fie finalizat în prima jumătate a anului viitor și reprezintă cea mai mare investiție a rețelei de sănătate din afara Bucureștiului. >> Citeste

Interviu
Dr. Cristian Grasu: "Anual, 50.000 de români au nevoie de radioterapie"
grasu_cristian.jpg
Aproximativ 50.000 de bolnavi de cancer au nevoie anual de radioterapie, iar statul poate asigura, în condițiile actuale, tratament pentru 17.000, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, dr. Cristian Grasu, director în Ministerul Sănătății. Potrivit acestuia, pentru ca România să ajungă la nivelul țărilor din UE în ceea ce privește tratamentul prin radioterapie ar mai fi nevoie de peste 80 de acceleratoare, ceea ce ar presupune un efort financiar din partea statului de peste 350 milioane de euro, iar acest lucru nu este posibil fără un plan pe termen mediu. >> Citeste

Eveniment
La Conferinţa Regională de Management Medical Modern de la Bucureşti s-a discutat despre calitatea actului medical în spitalele româneşti
mmm_bucuresti_2016_1.JPG
Manageri de spitale din București și județele din regiunea de sud a țării au participat la cea de-a doua Conferinţă Regională de Management Medical Modern cu tema “Calitate în Managementul Sanitar din România”, eveniment organizat de Oameni și Companii în parteneriat cu Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS). >> Citeste
agerpres.ro