ARPIM: Criza medicamentelor se va rezolva numai cu măsuri care să trateze fondul problemelor sistemului

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) reamintește că sunt necesare soluții pe termen lung și de fond pentru rezolvarea crizei medicamentelor, care să vizeze creșterea bugetului alocat acestora și modificarea mecanismului de calcul al taxei clawback.

Decizia de a suspenda taxa clawback pentru o anumită categorie de medicamente, astfel încât pacienții să nu mai întâmpine dificultăți în a le găsi în farmacii, este o măsură care adresează simptomele, nu cauza problemei. Deși salutară pentru o categorie de pacienți, această măsură va transfera problemele de aprovizionare cu medicamente către alte categorii de pacienți. Devine clar că actualul mecanism de clawback și-a depășit limitele și acționează acum împotriva pacienților. (…) Credem că este o oportunitate majoră pentru autorități să aloce banii necesari și să modifice modelul taxei de clawback, astfel încât pacienții să nu se mai confrunte cu astfel de situații“, a declarat directorul Relații Externe al ARPIM, Liviu Popescu.

Potrivit acestuia, companiile membre ARPIM își arată disponibilitatea de a lucra alături de autorități pentru a găsi “de urgență” cele mai bune soluții pentru pacientul român și pentru a evita adâncirea crizei de medicamente cu care se confruntă sistemul de sănătate în acest moment. AGERPRES

 

Related Posts