Aparatură folosită în premieră în România, donată Spitalului Judeţean Miercurea Ciuc

Aparatură folosită în premieră în România în chirurgia ortopedică pediatrică a fost donată Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc de către un spital de copii din Budapesta.
Tehnologia respectivă a fost donată de Spitalul Pal Heim din capitala Ungariei, prin intermediul Serviciului Internaţional pentru Salvarea Copiilor de la Budapesta. Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferencz, a declarat, miercuri, că folosirea aparaturii reduce timpul de imobilizare la pat după o intervenţie chirurgicală şi, implicit, cheltuielile de spitalizare.

Este vorba despre nişte tije speciale care se introduc în osul fracturat şi care permit ca micuţii să se dea jos din pat la puţin timp de la operaţie. Potrivit sursei citate, pentru copii, care sunt în permanentă mişcare, este extrem de important să nu fie imobilizaţi mult timp la pat, în acest fel fiind redus stresul după operaţie.

Tehnologia a fost dezvoltată de chirurgii ortopezi americani şi, potrivit directorului Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, nu se foloseşte, deocamdată, în România. Donaţia, în valoare de 100.000 de euro, a fost făcută de Spitalul de copii Pal Heim din Budapesta, prin intermediul Serviciului Internaţional de Salvare a Copiilor care ducea, anual, la Spitalul din capitala Ungariei, copii din Harghita pentru intervenţii chirurgicale.

“Probabil s-au gândit că este mai ieftin să aducă aparatura aici şi să ne înveţe pe noi să o folosim, decât să transporte copiii în Ungaria pentru intervenţii”, a spus dr. Demeter. De altfel, în această săptămână, chirurgi din Ungaria îi învaţă pe specialiştii harghiteni să folosească această tehnologie. Directorul Spitalului din Miercurea Ciuc a ţinut să adauge că, în viitor, trebuie cumpărat un aparat de radiologie mobilă, adaptat tehnicii primite, întrucât cel existent are 17 ani şi este cunoscut faptul că micuţii sunt mult mai sensibili la radiaţiile gama decât adulţii.

Medicii din Ungaria, care activează în cadrul Serviciului Internaţional pentru Salvarea Copiilor, evaluează de două ori pe an, în lunile mai şi octombrie, starea de sănătate şi evoluţia copiilor din Harghita, aflaţi în plasament familial sau a celor cu probleme deosebite. Ei oferă sfaturi părinţilor şi acordă ajutor şi altor persoane care au o situaţie materială specială. Specialiştii din ţara vecină ţin permanent legătura cu medicii de familie harghiteni şi, atunci când unii copii sunt depistaţi cu afecţiuni care nu pot fi tratate în România, aceştia beneficiază de tratament la clinici din Budapesta.

Din 1991, de când a început colaborarea cu Serviciul Internaţional de Salvare a Copiilor, sute de copii din Harghita, indiferent de etnie, au fost trataţi în spitale din Budapesta. De asemenea, în fiecare an, medici şi asistenţi din Harghita participă la cursuri, în diferite clinici din capitala ţării vecine. Serviciul Internaţional pentru Salvarea Copiilor are filiale în Ungaria, Germania, Austria sau România. AGERPRES