Analiză privind utilizarea lifturilor în U.S.P.

Un articol de Constantin POIANĂ – Manager de calitate Spitalul Orăşenesc Buhuşi, evaluator de servicii de sănătate

 

Despre utilizarea lifturilor intr- o U.S.P. nu prea s-a discutat! Pentru a putea respecta circuitele functionale, ar trebui sa avem 3 sau 4 lifturi, 4 ar fi ideal! Septic (murdar), aseptic (curat), pentru personal si pentru transportul alimentelor (mancarii gatite). Dacă există, caz fericit, toate cele 4 atunci nu ne rămâne decât să respectăm destinația lor, sa se efectueze curățenia si dezinfecția la timp, conform graficelor – care trebuie să fie la vedere, afisate!

In situatia in care nu avem lift pentru personal, atunci trebuie să îl folosim pe cel septic , când intră sau iese din tura si tot cu acest lift se poate transporta lenjeria murdară, se pot duce trusele catre sterilizare, etc. Daca nu avem nici lift pentru transport alimente, atunci se foloseste liftul aseptic la intervale orare clar definite iar inainte si dupa utilizare se executa operatiuni de curățenie si dezinfecție obligatorii. Tot cu liftul aseptic se poate transporta lenjeria curata, personalul în echipament de spital, transportul truselor de la sterilizare, etc .

In U.S.P. în care exista doar două lifturi, acestea trebuie să se folosească în baza unui program de temporizare, după fiecare etapă se va face curățenie si dezinfecție, iar acestea trebuie respectate cu strictețe pentru a preveni aparitia unor E.A A A M.!
Toate aceste aspecte trebuie sa fie in atentia personalului de la CPLIAAM/ SPLIAAM, care verifica atat respectarea destinatiei acestora, cat si respectarea programului de dezinfecție si curățenie. Activitatile desfasurate trebuie sa fie reglementate, procedurate si sa fie aduse la cunostinta personalului angajat si vizitatorilor si altor persoane care intersecteaza aceste circuite. Pana la urma, respectarea acestor reguli ne ajuta sa prevenim unele situatii neplăcute, situatii care ne pot pune în pericol atat sănătatea noastră cat si a pacienților internați! Poate atunci când personalul responsabil spune ca nu ne poate transporta cu acel lift, ar trebui sa tinem cont de ceea ce spune si sa respectam cu strictete aceste reguli!