Amenzi contravenţionale pentru medici, spitalul din Huși şi Ambulanţa Vaslui

husi_spital.jpgEchipa de control a Ministerului Sănătăţii a aplicat mai multe amenzi contravenţionale, după ce a constatat, în urma verificării modului în care a fost gestionat cazul fetiţei de 4 ani care a decedat recent la Spitalul Municipal Huşi, că au fost încălcate Ordinul MS privind conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor, protocoalele de tratament în urgenţă, protocoalele de administrare a medicamentelor, precum şi Regulamentul intern de organizare şi funcţionare a spitalului.

Potrivit unui comunicat al MS, remis joi, amenzile contravenţionale au fost aplicate unor medici, Spitalului Municipal Huşi şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vaslui. Conform sursei citate, raportul de control, aprobat de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, urmează să fie transmis atât Colegiului Medicilor Vaslui pentru “analiza cazului din punct de vedere profesional”, cât şi către Consiliul Local Huşi, Primăria Municipiului Huşi, Spitalul Muncipal Huşi, Comisia de Pediatrie şi Neonatologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui pentru “implementare sau verificări suplimentare, în conformitate cu prevederile legale”.

Potrivit documentului, comisia de control a MS a constatat că “atât Serviciul Judeţean Ambulanţă Vaslui cât şi Spitalul Municipal Huşi au încălcat prevederile Ordinului MS nr. 1706/2007 privind conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor, în gestionarea cazului pacientei Bedregeanu Maria Alexandra”.

De asemenea, raportul arată că “Serviciul Judeţean de Ambulanţă Vaslui şi Spitalul Municipal Huşi au instituit o înţelegere tacită privind preluarea cazurilor de urgenţă pediatrică direct în Compartimentul de Pediatrie a spitalului cu excepţia politraumelor sau stopurilor cardiorespiratorii”.
Comisia de control a mai stabilit că: medicul pediatru, deşi a considerat cazul ca fiind de maximă urgenţă, nu a solicitat colaborarea în timp util cu nici un alt medic aflat în gardă la momentul respectiv; nu s-au respectat protocoalele de diagnostic şi tratament, epiglotita nefiind cuprinsă în protocoalele de diagnostic din compartimentul de pediatrie ci în cele de pe C.P.U.; deşi în procedura de administrare intra-venoasă a antibioticului era recomandată testarea sensibilităţii la acesta, asistenta nu a luat în considerare acest aspect invocând faptul că testarea nu i-a fost indicată de către medicul pediatru; conducerea spitalului a acceptat disfuncţionalitatea din circuitul urgenţelor pediatrice, neimplicându-se în rezolvarea conflictelor dintre medici şi nici în activitatea de implementare a prevederilor Ord 1706/2007; Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al spitalului aprobat de comitetul director nu este actualizat, în structura funcţională a spitalului nefiind inclus şi Compartimentul de Primiri Urgenţe, respectiv atribuţiile medicului şef CPU şi a medicilor specialişti în medicina de urgenţă.

Totodată, comisia de control mai arată că fişele de post nu sunt actualizate în conformitate cu noua structură organizatorică a spitalului care include Compartimentul de Primiri Urgenţe. “Astfel personalul medical continuă să aibă prin fişa postului atribuţii în gestionarea cazurilor de urgenţă specifice activităţilor medicale desfăşurate în camerele de gardă. Odată cu înfiinţarea CPU, camerele de gardă care asigurau urgenţele medicale trebuiau desfiinţate potrivit Ordinului 1706/2007(…)”, relevă sursa citată.

” Ca urmare, au fost încălcate prevederile Ordinului MS nr.1706/2007 privind conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor ( art. 18, 20, 49, 64, 76, 95), protocoalele de tratament în urgenţă, protocoalele de administrare a medicamentelor pentru administrarea antibioticelor, precum şi Regulamentul de organizare şi funcţionare intern a spitalului”, conchide raportul menţionat.

Potrivit comunicatului MS de joi, s-au aplicat amenzi contravenţionale pentru Serviciul Judeţean de Ambulanţă Vaslui, în cuantum de 20.000 lei, pentru Spitalul Municipal Huşi, în valoare de 25.000 lei, pentru dr. Bianu Paraschiv Floreta, medic pediatru- şef compartiment Pediatrie, în cuantum de 2.000 lei, pentru dr. Ababei Gabriela, medic şef CPU, în cuantum de 1.500 lei, pentru responsabil bloc alimentar şi responsabil spălătorie, în cuantum de 500 lei, şi directorului medical Dr. Wassouf Emad, în cuantum de 1000 lei.

Familia fetiţei, din localitatea vasluiană Buneşti-Avereşti, acuză de malpraxis cadrele medicale de la Spitalul Municipal Huşi, după ce copila în vârstă de patru ani a murit la 40 de minute de la internarea în unitatea medicală. Fetiţa a fost diagnosticată de medicul de gardă cu “laringită acută, cu sindrom febril” şi a primit tratament cu antibiotic. Părinţii cred că decesul a survenit din cauza faptului că fetiţa a primit antibiotic fără să fie testată în prealabil şi au depus plângere la Direcţia de Sănătate Publică Vaslui, prin care solicită explicaţii cu privire la decesul fiicei lor. Şi Colegiul Medicilor a deschis o anchetă în acest caz, tot în urma unei sesizări depuse de părinţii copilei. AGERPRES