Ambulanţa Harghita a primit un ecograf portabil din partea unei clinici private din Miercurea Ciuc

Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Harghita a primit un ecograf portabil din partea unei clinici private din Miercurea Ciuc, fiind primul aparat de acest gen folosit pe ambulanţele din judeţ. Managerul general al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Harghita, dr. Peter Szilard, a punctat faptul că, folosind acest ecograf portabil, se pot confirma suspiciunile de hemoragii interne, iar atunci când victima unui accident este transportată la spital, medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe ştiu deja la ce să se aştepte.

Cu aparatura respectivă putem să identificăm foarte repede dacă un pacient are hemoragii interne. De ce ne-am gândit ca ambulanţele de tip C să fie dotate cu aparatură de eco-portabilă? Pentru că medicii, cei care asigură gardă pe maşina respectivă, au cursuri de ecografie făcute şi mă bucur că Moş Nicolae a fost darnic şi acum, chiar în timpul sărbătorilor, s-a putut împlini visul nostru”, a declarat dr. Peter Szilard.

Acesta a arătat că este pentru prima dată când Serviciul Judeţean de Ambulanţă dispune de un asemenea aparat şi din câte ştie nici în ţară ambulanţele nu au astfel de dotări. “Noi nu avem, şi după cum ştim la nici un serviciu de ambulanţă la nivel naţional nu există, pe maşină de tip C, ecograf portabil. Deci suntem unici pe ţară“, a susţinut şeful SAJ Harghita.

La rândul său, directorul clinicii private care a făcut donaţia, Orban Imre, a declarat că aparatul ar putea salva vieţi, iar ideea achiziţionării a apărut atunci când a aflat că nicio ambulanţă din judeţ nu dispune de asemenea aparatură. “Ideea a venit cu ceva timp în urmă când am auzit că au nevoie de asemenea aparate pe ambulanţele lor, pentru a diagnostica mult mai repede, la locul unui accident grav, pacienţii care au suferit traume interne, pentru a putea face diagnostic mult mai exact. Şi atunci ne-am gândit să venim în ajutorul lor cu aparatul acesta. (…) Nu este un aparat ieftin. Costă câteva mii de euro”, a conchis Orban Imre. AGERPRES

Related Posts