Medicii de la Unitatea de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Judetean Targoviste spun ca fac cu greu fata afluxului mare de pacienti care se prezinta zilnic la aceasta sectie, motivele principale fiind ca vin nu numai cazurile de urgenta, ci si multe care sunt, in mod normal, de competenta medicilor de familie. Numai in week-end-ul trecut peste 260 de persoane au venit, cu diverse probleme, la Sectia de Urgente.

”In perioada 23-24 mai, la Unitatea Primiri Urgente s-au inregistrat 264 de pacienti, cu diverse afectiuni: colici renale, nevralgii, pneumonii, faringo-amigdalite, bronsite, lombosciatica, accidente vasculare”, a declarat purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean Targoviste, Elena Ionescu.

Doar un sfert dintre bolnavii care apeleaza la Sectia de Urgente din cadrul Spitalului Judetean Targoviste au probleme medicale severe si necesita ajutor medical imediat. ”Nu sunt atat de multe urgente cati pacienti vedem noi. Media zilnica este de peste 100 de persoane, sambata si duminica prezentarile cresc, in jur de 150 de persoane pe zi. Din toate acestea, nu cred ca sunt in medie cinci internari. Lumea s-a obisnuit ca acolo 24 din 24 de ore este un doctor, ca avem posibilitatea sa facem anumite investigatii si ca nu trebuie sa mai stea nici la medicul de familie, nici in Policlinica, pentru ca vor primi servicii medicale de calitate, rapid si rezolva problema”, a declarat directorul medical al Spitalului Judetean Targoviste, Carmen Marcu.

Garda este asigurata, la acesta sectie, intr-o luna, de doar patru cadre medicale de specialitate, iar conducerea sectiei spune ca pentru posturile scoase la concurs nu s-a prezentat nimeni. ”Suntem trei medici specialisti, dintre care doi medici primari, un medic rezident, ultimul an, care nu are dreptul sa faca singur garda, iar eu vin numai in garzi, iar in cursul zilei imi ajut colegii. Este o munca fantastica, in conditiile in care un singur medic vede, in garda, in jur de 150 de oameni, sambata si duminica. Asta dureaza de niste ani. De 11 ani de zile lucram in ritmul acesta”, a precizat directorul medical al spitalului, Carmen Marcu. Surprinzator, exista si pacienti care folosesc ambulantele pe post de taxi.

Potrivit lui Marcu, cel mai bun exemplu in acest caz este al unei femei din localitatea damboviteana Dragomiresti, care, sub pretextul unei crize biliare, a chemat ambulanta, ce a adus-o la Unitatea de Primiri Urgente. Analizele facute pacientei au aratat ca aceasta nu avea probleme medicale. Femeia s-a facut nevazuta, dupa ce le-a spus medicilor ca merge sa-si cumpere o cartela telefonica pentru a-si suna rudele.