Asociaţia Română a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) , care va promova la nivel naţional principiile morale, etice şi ştiinţifice ale activităţii companiilor care se ocupă de stocarea celulelor stem, a fost lansată marţi la Bucureşti.

Asociaţia a luat fiinţă la iniţiativa a trei companii de celule stem: Biogenis, Cord Blood Center şi Stem SURE.

Scopul înfiinţării este de a facilita accesul cât mai multor viitori părinţi din România la sănătatea copiilor lor prin informarea corectă şi continuă asupra celulelor stem, dar şi de a promova un serviciu de calitate europeană, precum şi responsabilitatea morală a membrilor săi în faţa viitoarelor mame şi a familiei, medicilor şi a tuturor celor implicaţi în actul naşterii.
„Eforturile noastre conjugate de a avea o asociaţie care să ne promoveze activitatea, ARBACS, s-au concretizat astăzi şi credem că acest demers este benefic pentru sănătatea generaţiilor viitoare”, a afirmat dr. Tudor Panu, de la Cord Blood Center.

Celulele stem din sângele placentar se pot utiliza pentru tratarea a peste 80 de boli iar cercetările recente au evidenţiat un vast potenţial de utilizare a celulelor stem din sângele placentar în domeniul medicinei regenerative, fiind posibil ca în viitor să se extindă lista bolilor tratabile, a subliniat dr. Panu.

În prezent, celulele stem sunt folosite în practica medicală în tratarea leucemiilor, limfoamelor Hodgkin, anomaliilor celulelor roşii.
„Considerăm apariţia ARBACS un moment de referinţă chiar pentru istoria sistemului de sănătate naţional. Recoltarea de celule stem este un domeniu de viitor pentru sistemul medical şi pentru sănătatea oricărui popor”, a apreciat dr. Dorin Pîrciog, de la Biogenis.

Asociaţia îşi propune să aibă o colaborare bună cu autorităţile competente în domeniul sănătăţii în vederea dezvoltării pe baze corecte şi clare a acestui domeniu de vârf.
„Dincolo de orice interes comercial, primează interesul medical. De aceea ne dorim să promovăm şi să ajutăm toate agenţiile de celule stem pentru a avea cele mai înalte standarde, la nivel european”, a arătat dr. Bogdan Ivănescu, de la Stem SURE.
Prima bancă de celule stem în România a apărut în urmă cu şase ani, 10% din totalul persoanelor care devin părinţi apelând la recoltarea de celule stem.

Contractul de recoltare şi stocare se semnează pentru 18-20 de ani, costul unei recoltări – trusă prelucrare, criogenare iniţială – este de 3.500 de lei iar pentru depozitare se plătesc între 50 şi 80 de euro anual. AGERPRES